ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΡΙΘΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ

 

Γράφει  ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Δεν πρόλαβε καν να δημοσιευθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αντισυνταγματικότητα της εισφοράς αλληλεγγύης και η κυβέρνηση- ναι, η κυβέρνηση και όχι οι θεσμοί για να ξέρουμε τι λέμε- αντί να την καταργήσει, την επαναφέρει ενισχυμένη και μάλιστα αναδρομικά από την αρχή του χρόνου σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 185%.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αρχικά ισχύει για τους συνταξιούχους του δημοσίου οι οποίοι είχαν κάνει την προσφυγή, δέχεται ότι η παρακράτηση αλληλεγγύης παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αλλά και το άρθρο 25 του Συντάγματος, με το σκεπτικό ότι «δεν ζητείται από όλους τους πολίτες η ισότιμη εκπλήρωση του χρέους τους για εθνική και κοινωνική αλληλεγγύη». Επίσης, παραβιάζει και το άρθρο 17 του Συντάγματος που προστατεύει την περιουσία των πολιτών και δεν επιτρέπει τη μερική ή ολική αφαίρεσή της.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν η κυβέρνηση θα γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της ή θα εφαρμόσει την απόφαση του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου και πως θα χειριστεί παρεμφερείς δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν την ακολουθούμενη πολιτική.

Στο Συμβούλιο Επικρατείας, για παράδειγμα, εκκρεμεί η καθαρογραφή απόφασης που καταργεί επίσης ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Θα εφαρμοστεί ή θα έχουμε κι άλλες περικοπές, όπως διαρρέουν κύκλοι των Βρυξελλών;

Με δύο λόγια, θα μας επιτρέψουν οι εταίροι να έχουμε κράτος, το οποίο θα σέβεται και θα εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις ή θα επιμείνουν στο ξεχαρβάλωμα των θεσμών; Η αναδρομική αύξηση της ειδικής εισφοράς από την ίδια την κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αισιοδοξία. Το σχέδιο προβλέπει.

Στα ετήσια εισοδήματα από 12.001 ως 20.000 ευρώ ο συντελεστής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα παραμείνει στο 0,7%.

Για ετήσια εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, η εισφορά θα παραμείνει στο 1,4%.

Για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, ο συντελεστής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα αυξηθεί κατά 50%, από το 1,4% στο 2%, δηλαδή θα επιστρέψει στο επίπεδο που βρισκόταν μέχρι το 2014.

Για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, ο συντελεστής της εισφοράς αλληλεγγύης θα αυξηθεί κατά 90,47%, από το 2,1% στο 4%. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, η εισφορά που επιβαλλόταν σ’ αυτά τα επίπεδα εισοδημάτων ανερχόταν σε 3%.

Για ετήσια εισοδήματα πάνω από τις 100.000 και μέχρι τις 500.000 ευρώ, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα αυξηθεί κατά 114,28%, από το 2,8% στο 6%, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 ανερχόταν σε 4%.

Για ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, η εισφορά θα επιβάλλεται με συντελεστή αυξημένο κατά 185,71%, από 2,8% σε 8%.

Διαβάστε ακόμα:

Η πραγματική αιτία του χαμού με την Παναρίτη