ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η Βασιλική Θάνου είναι η έβδομη πρωθυπουργός της Ελλάδος εντός της εξαετίας 2009-2015 και ο Γιώργος Χουλιαράκης ο δέκατος υπουργός Οικονομικών κατά την ίδια περίοδο. Άραγε με πόσες αλλαγές στα δύο αυτά κρίσιμα πόστα θα πάει μπροστά η Οικονομία;

Όταν την τελευταία δεκαετία, η Γερμανία που θεωρείται πρότυπο στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, κυβερνάται από την ίδια καγκελάριο, την Άνγκελα Μέρκελ και έχει αλλάξει μόλις δύο υπουργούς Οικονομικών, τον Π. Στάινμπρουκ και τον Β. Σόιμπλε.

Η Ελλάδα λίγο πριν η Οικονομία της ξαναπιάσει τον πάτο, ετοιμάζεται να παραδοθεί στον 8ο κατά σειρά, εντός της εξαετίας που προανέφερα, πρωθυπουργό της που θα αναδείξουν οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και θα στοιχηθεί πίσω από τους Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμο, Π. Πικραμένο, Α Σαμαρά, Α.Τσίπρα και Β. Θάνου. Απίθανο το ρεκόρ.

Πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, όλες πρόωρες, συν ένα δημοψήφισμα και μία αναμέτρηση για την ευρωβουλή. Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές έγιναν στις 4 Οκτωβρίου 2009 και οι επόμενες μετά από 2,5 χρόνια, στις 6 Μαίου 2012. Ακολούθησαν οι επαναληπτικές της 17ης Ιουνίου 2012, ύστερα οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και τώρα οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου μετά παρέλευση μόλις οκτώ μηνών.

Κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε μέρα και χειρότερα. Η Οικονομία παραπαίει σε καθεστώς διαρκούς αστάθειας. Η σκυταλοδρομία των χειρισμών των 10 υπουργών Οικονομικών της εξαετίας άρχισε το 2009 με τον Γ.Παπαθανασίου και ακολούθησαν οι Γ.Παπακωνσταντίνου, Ε.Βενιζέλος,Φ.Σαχινίδης, Γ.Ζανιάς, Γ.Στουρνάρας, Γκ.Χαρδούβελης, Γ.Βαρουφάκης, Ε.Τσακαλώτος και Γ.Χουλιαράκης. Τόσοι πρωθυπουργοί και τόσοι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ένα δίκαιο και οριστικό φορολογικό σύστημα και κανείς δεν γνωρίζει τι ισχύει σήμερα και τι θα ισχύσει αύριο.

Αρκεί να αναφέρω πως στη φορολογία ακινήτων είχαμε το ΕΤΑΚ, το ΕΕΤΗΔΕ, τον ΦΑΠ, και τώρα τον ΕΝΦΙΑ που ο ΣΥΡΙΖΑ άλλοτε καταργεί, άλλοτε τροποποιεί και άλλοτε αφήνει ίδιο και απαράλλακτο. Αστάθεια σε όλα.

Διαβάστε ακόμα:

Στον πάτο η δημοτικότητα Ζωής - Λαφαζάνη