ΔΑΣΚΑΛΕ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΣ ΟΙ ΣΟΦΟΙ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Όσο ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος πολεμούσε το ασφαλιστικό, υπερασπιζόμενος τους πελάτες του που διεκδικούσαν μεγαλύτερες συντάξεις –ακόμη και με ακύρωση ψηφισμένων νόμων. Σήμερα ο υπουργός δίνει μάχη για τον λεγόμενο εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος. Και καλά κάνει. Όλοι, όμως, ξέρουμε πια -μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των σοφών- τι θα πει εξορθολογισμός. Περικοπές και των γονέων. Φτωχοποίηση. Ο Κατρούγκαλος, έχει φήμη καλού δικηγόρου, αλλά όχι στα ασφαλιστικά θέματα. Θα δούμε που θα μας οδηγήσει η σπουδή του να ...εξορθολογήσει κάτι που δεν γνωρίζει επαρκώς.
Πάμε στους ανώτατους δικαστικούς, πέντε τον αριθμό, που συμμετείχαν στην επιτροπή. Όπως βεβαιώνουν, οι ανατροπές που εισηγούνται – ακόμη και το ανελέητο κούρεμα των συντάξεων- δεν είναι αντισυνταγματικές. Το παράδοξο είναι ότι οι εν λόγω θεράποντες της Θέμιδος, ήταν μεταξύ των δικαστών του Συμβουλίου Επικρατείας που έβγαλαν αντισυνταγματικές όλες τις μετά το 2012 περικοπές 10%-20 % στις συντάξεις. Πως ...συνταγματοποιήθηκαν ξαφνικά οι σχεδιαζόμενες περικοπές του 30%-40%; Η αντίφαση γίνεται ακόμη πιο δυσκολοχώνευτη αν ληφθεί υπόψη ότι οι ίδιοι δικαστές είχαν κρίνει συνταγματικές όλες τις περικοπές πριν από το 2012, μεταπτώσεις που κάποιοι πρέπει να εξηγήσουν στους μη γνωρίζοντες καλά τα νομικά για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις.
Οι προτάσεις της επιτροπής υπογράφονται και από τέσσερις καθηγητές Πανεπιστημίου... Αυτοί, όμως, δεν είναι που είχαν και πετύχει ακύρωση για λόγους αντισυνταγματικότητας των περικοπών στον κλάδο;
Παρατηρείται το φαινόμενο το 90% των μελών της επιτροπής να προέρχονται από το δημόσιο τομέα, με γνωστές εκ των προτέρων τις απόψεις υπέρ του σφαγιασμού των συνταξιούχων.
Από την άλλη, δεν ζητήθηκε η άποψη του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη που έχει αποκαλύψει ότι οι υπολογισμοί για κατάρρευση του ασφαλιστικού έγιναν με βάση την εξωφρενική παραδοχή για συνεχή ύφεση 0,7% και άρα μία ενδεχόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη που η κυβέρνηση περιμένει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ακυρώνει την ανάγκη λήψης των μέτρων που εισηγούνται οι σοφοί.
Διαβάστε ακόμα: