ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Πρόκειται για επικίνδυνη απειρία ή για μία ακόμη μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα; Πως να χαρακτηρίσει κανείς τη μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ από ένα πρόγραμμα δραματικών μειώσεων στις συντάξεις σε μία διακήρυξη κατά των περικοπών;

Εντυπωσιακά στοιχεία χαρακτηρίζουν αυτή την μεταστροφή. Είναι κατ αρχήν το άδειασμα Κατρούγκαλου, από τον πρωθυπουργό. Ξαφνικά, ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων από υποστηρικτής της ανάγκης για περικοπές στις συντάξεις, μετετράπη σε υπέρμαχο της αναίμακτης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.

Από την άλλη πλευρά, αποφασίστηκε η απόρριψη του πορίσματος των σοφών και οι θεωρίες για επανυπολογισμό των συντάξεων. Στο εξής, την κυβέρνηση θα συμβουλεύει ένας πραγματικά επαίων, ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης (φωτό), φανατικός υποστηρικτής της πολιτικής των μη περικοπών.

Εντυπωσιακή πράγματι η κωλοτούμπα. Η αλλαγή στρατηγικής αποφασίστηκε, ενώ είχε παγώσει το πανελλήνιο από τις διαρροές για μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδωρήματα. Η κυβέρνηση φοβήθηκε, άραγε τις αντιδράσεις των πολιτών και την πιθανή καταψήφιση της στη Βουλή; Είναι μία εύλογη εξήγηση.

Εκείνο που δύσκολα εξηγείται είναι μία σύμπτωση. Το πρωί της Παρασκευής ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για χρεοκοπημένα ασφαλιστικά ταμεία, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών ξεπερνούν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάτι που συνιστά ακόμη ένα λόγο για μη μείωση των συντάξεων.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτή είναι η λύση στο ασφαλιστικό