ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει και πάλι βαθιά το χέρι της στο –άδειο πια, να είναι σίγουρη- πορτοφόλι των Ελλήνων, αποφεύγοντας ευσχήμως, όπως και οι προκάτοχοι της, να βρει τα χρήματα από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα, η φοροδιαφυγή. Ορισμένες φορές δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι κι αυτή σαδιστής, ότι δηλαδή αρέσκεται να μας βασανίζει αντί να βρει άλλους τρόπους να ικανοποιήσει τη λαιμαργία των δανειστών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες μοιάζει με θαύμα ο διπλασιασμός, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 των ηλεκτρονικών συναλλαγών λόγω capital controls που έφερε πρόσθετα έσοδα 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Φοβερό ποσό, που ούτε είχαμε υπολογίσει ούτε περιμέναμε.

Ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι στην πλήρη εξέλιξη του το σύστημα της υποχρεωτικής χρήσης καρτών από τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές, θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά επτά δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, ο νόμος που θα έκανε υποχρεωτική την χρήση καρτών δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ για να ψηφιστεί και να ισχύσει θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον άλλοι τρεις μήνες. Πάμε για Ιούνιο. Τρεις μήνες σημαίνει απώλειες 1 δις, που αντιστοιχεί στο ποσό που λείπει από το ασφαλιστικό. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Από ανάλυση της ΕΤΕ διαπιστώνεται ότι το άλμα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές -οι οποίες σχεδόν διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση το Β’ εξάμηνο του 2015, κυρίως μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, αλλά και μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής- συνετέλεσε στη συρρίκνωση της παραοικονομίας και στήριξε τις ανταγωνιστικότερες (κυρίως μεγαλύτερες σε μέγεθος) επιχειρήσεις και το ΑΕΠ.

Με ρυθμό χελώνας προχωρούν και οι έρευνες για τις λίστες με τις θηριώδεις καταθέσεις ημεδαπών στο εξωτερικό. Τα δισεκατομμύρια της φοροδιαφυγής που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έρρεαν στα κρατικά ταμεία δεν λένε να φανούν, καθώς ο ελεγκτικός μηχανισμός καρκινοβατεί. Τα στοιχεία που διαρρέουν κάθε τόσο συνθέτουν ένα πρώτης τάξεως λαικό ανάγνωσμα, αλλά μέχρις εκεί.

Η πριν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου είχε ανακοινώσει ότι θα υιοθετούσε σύστημα σύλληψης της φοροδιαφυγής που είχε επινοήσει Ελληνίδα επιστήμων στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών θα έπαιρνε από τις τράπεζες τα ονόματα των δανειοδοτηθέντων και τα χρήματα που πληρώνουν για τις δόσεις τους και θα τα αντιπαρέβαλε με τα έσοδα τους. Η λογική είναι ακαταμάχητη. Αν πληρώνει κανείς 1000 ευρώ το μήνα για την εξυπηρέτηση του δανείου του δεν μπορεί να δηλώνει στην εφορία 5.000 ετησίως.

Κι όμως έμεινε κι αυτό στα χαρτιά.

Διαβάστε ακόμα:

Οι δυο γάιδαροι και ο αχυρώνας