ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΚΙΝΑ 2,5 ΔΙΣ, ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΜΟΛΙΣ 227 ΕΚΑΤ.

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η Ελλάδα αγοράζει από την Κίνα πολλές φορές περισσότερα απ’ό,τι πουλάει. Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Κίνας είναι μία απογοήτευση, λένε παράγοντες της αγοράς. Το 2015 κάναμε εξαγωγές 227 εκ. ευρώ έναντι 382 εκ. ευρώ το 2012. Τόσα περίσσευσαν από μία αγορά που κάνει εισαγωγές 1 τρις ετησίως.

Την ίδια χρονιά, το 2015, κάναμε εισαγωγές 2,5 δις. Δηλαδή 12 φορές περισσότερες. Για να γίνει κατανοητό το πόσο χαμηλές είναι οι εξαγωγές μας, ένα θα σας αναφέρω, ότι το 2015 η Κίνα έκανε εισαγωγές αξίας πάνω από 1 τρις ευρώ. Δεκαετίες τώρα οι πρωθυπουργοί μας πηγαινοέρχονται στην μακρινή αυτή χώρα σε μία προσπάθεια αναβάθμισης των οικονομικών σχέσεων. Το αποτέλεσμα φαίνεται από το παρακάτω παράδειγμα.

Το 2015 πουλήσαμε στους Κινέζους λάδι αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ, όταν οι συνολικές εισαγωγές λαδιού στη χώρα αθυή ήταν 150 εκατ. Το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους το καλύπτουν από την Ιταλία και την Ισπανία, στις οποίες εμείς οι Έλληνες εξάγουμε το 70% της παραγωγής μας χύμα. Ένας από τους στόχους της επίσκεψης Τσίπρα στο Πεκίνο είναι και η αναβάθμιση των τουριστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Κινέζοι τουρίστες που ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια το χρόνο ξοδεύουν πάνω από 130 δισεκατομμύρια και από την άποψη αυτή είναι από τους πιο περιζήτητους. Όμως, οι Κινέζοι επισκέπτες μας μόλις που φτάνουν – αν φτάνουν – τις 100.000. Οι περισσότεροι δείχνουν ενθουσιασμένοι από τα ελληνικά νησιά, τον πολιτισμό και τα φαγητά. Δεν θα ξέρουν, βέβαια ότι ο greek mousaka ένα από τα must πιάτα της ελληνικής κουζίνας δεν είναι και τόσο... ελληνικό πιάτο.

Δεν το λεω εγώ. Το αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ- μια προσπάθεια ελληνικών επιχειρήσεων να στείλουν ένα μήνυμα στον Έλληνα καταναλωτή αλλά και στην πολιτεία ότι η ελληνική παραγωγή πρέπει να στηριχθεί. Όπως είπε, στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί μουσακάς κινεζικής προέλευσης, κάτι που επιβεβαίωσε τότε η εφημερίδα Αυγή από στελέχη της αγοράς.

Η περίπτωση εισαγωγής βαθιάς κατάψυξης μουσακά από την Κίνα δεν είναι το μοναδικό προϊόν που εισάγει η χώρα για να σερβίρει τους τουρίστες. Μεταξύ αυτών και αμπελόφυλλα επίσης από την Κίνα.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιοι επιχειρηματίες ξεπάτωσαν το δημόσιο