ΣΜΗΝΑΡΧΙΑ ΛΕΒΕΝΤΗ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

O Bασίλης Λεβέντης έχει μεγάλη μανία με τους συνταξιούχους. Φαγώθηκε να μειωθούν οι αποδοχές τους. Και να μειωθούν πολύ. Λες και βγαίνουν από την τσέπη του. Και αφού έγινε γης Μαδιάμ με τις περικοπές, ακόμη και στα επιδόματα των αναπήρων, όχι βέβαια κατόπιν ενεργειών του, αλλά επειδή αυτό ήθελαν οι δανειστές, ο πρόεδρος των Κεντρώων έριξε την επόμενη βόμβα.

Να μειωθούν λέει όλες οι συντάξεις κατά 200 ευρώ για να αγοράσουμε 30 πολεμικά αεροπλάνα νέας γενιάς. Δεν είπε να κοπούν μεν οι συντάξεις αλλά και οι δικές του αποδοχές, καθώς και των συμβούλων του που εισηγούνται τέτοιες ανοησίες, αλλά επέμεινε ο πέλεκυς να πέσει μόνο στην κεφαλή των συνταξιούχων. Για να εισπραχθούν πόσα νομίζετε; Μόλις 540 εκατομμύρια.

Τι παίρνεις με 540 εκατομμύρια; Σε επίπεδο εργαλείων για την εθνική άμυνα σχεδόν τίποτα. Ούτε μισό Μιράζ 2000-9 δεν παίρνεις. Το μηχάνημα στοιχίζει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ακριβότερο είναι το Φάντομ. Μόλις πέντε δισεκατομμύρια. Τα θέλει και νέας γενιάς ο πρόεδρος, βλέπεις.

Θα μπορούσε να πάρει ένα Β-2 Spirit, γύρω στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ το κομμάτι. Αλλά και πάλι θα έπρεπε να κόψει 900 ευρώ από κάθε σύνταξη. Το πιο φτηνό αεροπλάνο νέας γενιάς είναι το E.A-1806 που στοιχίζει 102 εκατ. δολάρια.

Είναι καλό εργαλείο και πλασάρεται ως βερσιόν του F—18, που χρησιμοποιεί το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ για τον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Θα μπορούσαμε να παίρναμε όντως 30, όπως εισηγείται ο πρόεδρος Βασίλης, αλλά θα έπρεπε να κόψουμε τις συντάξεις κατά... 1200 ευρώ.

Τι λένε οι συνταξιούχοι;

Διαβάστε ακόμα:

Φώφηδες, Ακηδες, Τσυκάτοι, Παπαντωνίου...