Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΛΕΙΝΕΙ 90 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

 

Η Ελλάδα ΚΛΕΙΝΕΙ! Βάζει λουκέτο! Οπως οι 90 επιχειρήσεις που διακάπτουν κάθε μέρα την δραστηριότητά τους, έρμαια της υπερφορολόγησης και του διεφθαρμένου πελατειακού κράτους που οικοδόμησαν οι χθεσινοί, σημερινοί και αυριανοί κατσιαπλιάδες κυβερνώντες. Περισσότερες από 90 επιχειρήσεις την ημέρα διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα από τις αρχές του 2017 μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) το χρονικό διάστημα από τις αρχές του 2017 έως και σήμερα το πρωί 4 Απριλίου, αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά 8.597 επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών.

Στο μέτωπο των εγγραφών, με βάση πάντα τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, προκύπτει πως το ίδιο χρονικό διάστημα ιδρύθηκαν 7.908 επιχειρήσεις. Δηλαδή η πλάστιγγα στο ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων συνεχίζει να γέρνει υπέρ των λουκέτων. Συγκεκριμένα ιδρύθηκαν 689 λιγότερες επιχειρήσεις από αυτές που κατέβασαν ρολά.

Την ίδια ώρα έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που παρουσιάσθηκε πριν από λίγες ημέρες, αναφέρει πως 18.700 επιχειρήσεις ενδέχεται να αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, τα πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο “κόκκινο” συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο απώλειας 33.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

Το αντίξοο επιχειρηματικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών και της μισθωτής εργασίας εγκλωβίζουν πολλές επιχειρήσεις σε μικρά, χαμηλής παραγωγικότητας σχήματα τα οποία μπορούν και λειτουργούν στην μαύρη ή γκρίζα οικονομία, απομακρύνοντας από την αγορά οργανωμένα, παραγωγικά, επιχειρηματικά σχήματα και όσους εργάζονται σε αυτά, επισημαίνει ο ΣΕΒ σε special report του με θέμα την παραοικονομία.

Αυτό συμβαίνει διότι κάθε επιχείρηση που επιδιώκει να παράγει ποιοτικά, υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες οφείλει να λειτουργεί νόμιμα, καθώς η τήρηση της νομιμότητας, η συνέπεια και οι καλοί όροι πληρωμής, της επιτρέπουν τη διασφάλιση και προαγωγή του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος. Για αυτές τις επιχειρήσεις, όταν η φορολόγηση φτάνει σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν άλλο την κερδοφόρα λειτουργία, η μεταφορά δραστηριοτήτων στην παραοικονομία δεν αποτελεί λύση, καθώς είναι ασύμβατη με τη διατήρηση του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι συγκεκριμένες και αρνητικές: η μετανάστευση, η παύση λειτουργίας και η συρρίκνωση σε μικρά μεγέθη, στα οποία καθίσταται εφικτή η είσπραξη και πληρωμή αδήλωτων χρημάτων και η απασχόληση αδήλωτης ή ημιδηλωμένης εργασίας.

Έτσι, η αγορά εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο σε μια επιχειρηματικότητα περιορισμένης προοπτικής που επιβιώνει στην ημινομιμότητα και δεν μπορεί να προσφέρει ούτε αναπτυξιακή προοπτική ούτε αύξηση της καλοπληρωμένης μισθωτής εργασίας. Η υπερφορολόγηση στερεί από τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε προοπτική ανάπτυξης και τις καθηλώνει στον άχαρο και επιβλαβή ρόλο άσκησης αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων. Και όταν απουσιάζουν οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αναπτύσσονται ούτε οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η μεγέθυνση της αγοράς στη βάση ενός ισορροπημένου μίγματος οργανωμένων επιχειρήσεων όλων των μεγεθών που αναπτύσσονται τηρώντας τους νόμους και κανόνες.

Ενδεικτικό παράδειγμα, αναφέρει ο ΣΕΒ, τα αλκοολούχα ποτά, όπου ο συνδυασμός υπερφορολόγησης και ανοχής της παρανομίας στερεί -ειδικά από τους μικρομεσαίους παραγωγούς- κάθε δυνατότητα ανάπτυξης, παραδίδοντας μια τεράστια αγορά σε οργανωμένα συμφέροντα λαθρεμπόρων, υπό την πρόφαση μιας ιδιότυπης ανοχής υπέρ των πολύ μικρών παραγωγών που κανιβαλίζει την υπόλοιπη αγορά.

ΠΗΓΗ kourdistoportocali.gr