Πλειστηριασμοι: Το μαχαιρι στον λαιμο βαζει το ΔΝΤ

 

Η αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη αξιολόγηση της Ελλάδας από τους δανειστές έχει ξεκινήσει και ο κλοιός ολοένα και σφίγγει, καθώς παραμένουν ορισμένα θέματα-«αγκάθια», τα οποία πρέπει να διευθετηθούν άμεσα.

Ανάμεσα σε αυτά είναι οι πλειστηριασμοί, τα επιδόματα και οι αποκρατικοποιήσεις, ζητήματα που σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Για το θέμα των πλειστηριασμών, ενδεικτικές των διαθέσεων που έχουν οι θεσμοί και δη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι οι δηλώσεις, χθες, του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του οργανισμού Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Ο κ. Μάρεϊ απαίτησε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, έτσι ώστε, σύμφωνα με τον ίδιο, τα υψηλά αποθέματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων να περιοριστούν μεσοπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές να πράξουν τα δέοντα, έτσι ώστε να γίνει επίσπευση των σχετικών διαδικασιών. «Ενθαρρύνουμε τις Αρχές στο να εφαρμόσουν το μέτρο το συντομότερο δυνατό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως διαμορφώνεται το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπως είναι η δυνατότητα πώλησής τους στη δευτερογενή αγορά, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, ο νέος πτωχευτικός κώδικας και οι αδειοδοτήσεις εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τραπεζικά στελέχη τονίζουν την ανάγκη βελτιωτικών παρεμβάσεων με προτεραιότητα στον Νόμο Κατσέλη, στον οποίο, όπως επισημαίνουν, καταφεύγουν πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές...

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο zougla.gr