Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ... ΔΑΝΕΙΑ

 

Αυτός που καταστρέφεται οικονομικά έχει τις περισσότερες πιθανότητες να χρεοκοπήσει πάλι! Όπως η Ελλάδα διότι αγνοεί τις αιτίες που στο παρελθόν την είχαν οδηγήσει στην πτώχευση.

Ελλάδα είναι, αιώνια Ελλάδα και γι' αυτό περάσει το κόκκινο αρκετές φορές. Στα παπάρια της. Έφθασε να υπογράψει μνημόνιο, να δεχθεί οικονομική επιστασία από την τρόικα, να στριμωχθεί οικονομικά προκειμένου να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές. Μυαλό θα βάλει; Όχι, αν λάβουμε υπ' όψιν το Χθες. Γι' αυτό παρατηρούμε στην ιστορική ατζέντα της χώρας το φαινόμενο, ναι μεν να ξεφεύγει από τις τανάλιες της χρεοκοπίας… , αλλά και να ξανακυλάει στη χρεοκοπία. Γιατί;

Πρώτα - πρώτα κανένας απ' αυτούς τουλάχιστον που έχουν κυβερνήσει, που κυβερνούν, που θέλουν να κυβερνήσουν, δεν έχει αναγνωρίσει τις ευθύνες τους και να ρίχνουν το κακό στην λεγόμενη “οικονομική κρίση”. Απίστευτη δικαιολογία! Φταίει η... κρίση και την πληρώνουμε εμείς τα... αθώα θύματα. Ένα κράτος να ξοδεύρι σταθερά περισσότερα από τα έσοδά του και συνεχώς να δανείζεται για να καλύψει τις σπατάλες του μιλάει για... “κρίση”, λες δέχθηκε μια απρόσμενη θεομηνία.

“Δυστυχώς επτωχεύσαμεν” είπε ο Χαρίλαος Τρικούπης το 1890, φράση ιστορική και εφιαλτική, διότι δεν συνέβη πρώτη φορά η αυτοκτονική οικονομική διαχείριση της χώρας από την... υπεύθυνη κυβέρνηση που εκλέγεται από τον... υπεύθυνο λαό. Ανετράπη η κυβέρνηση Τρικούπη, ο οποίος όμως στις επόμενες εκλογές, τον Μάιο του 1892 θριάμβευσε, με 180 βουλευτές σε σύνολο 207. Μόνον 15 βουλευτές εξέλεξε ο πρωθυπουργός Δεληγιάννης.

Είπε και το άλλο, εκτός από το “Δυστυχώς επτωχεύσαμεν” ο Τρικούπης: “Η μεγάλη καταστροφή ήταν ο διαρκής δανεισμός μας”. Και τι έκανε όταν ίδιος ξαναεκλέχτηκε πρωθυπουργός; Πήρε νέα δάνεια! Και συνέβη το εξής εκπληκτικό. Πέντε μήνες μετά τις εκλογές ο Άγγλος υπουργός οικονομικών Ρόζμπερυ στέλνει τον οικονομολόγο Εδουάρδο Λω να μελετήσει τι γίνεται στα οικονομικά της Ελλάδος, με το δικαίωμα ότι μας είχαν δανείσει οι τραπεζίτες του Σίτυ.

Στη συνέχεια. Στέλνει στην Ελλάδα τον οικονομολόγο Ροϋ και ο Γάλλος υπουργός οικονομικών. Εμφανίζεται επίσης και ο Αμερικάνος τραπεζίτης Μόργκαν, που διοικεί τράπεζα στο Λονδίνο. Και γίνεται φοβερό κερδοσκοπικό παιχνίδι με τα χρεώγραφα της Ελλάδος. Κι ενώ η χώρα είναι σε οικονομικό αδιέξοδο, ο βασιλιάς Γεώργιος Α' έκανε τουρισμό στην Ευρώπη. Στα παπάρια του.

Τελικά, σα σήμερα 10 Ιανουαρίου, το 1895, ο μίστερ “Δυστυχώς επτωχεύσαμεν” Χαρίλαος Τρικούπης παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και εγκατέλειψε την πολιτική.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΟΥΤΑΝΙΑ ΣΕ ΓΗΠΕΔΟ ΡΩΣΙΚΟ