Τι σημαινει «Ορθοδοξη Ελληνικη Εκκλησια»;

 

Τι σημαίνει «Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία»;

Για να δούμε λοιπόν τι λέει η Wikipedia και μερικά ακόμα σοβαρά site: Ορθόδοξη εκκλησία, η μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στην Ελλάδα με τα μέλη της να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας. Με λίγα λόγια και σταράτα, χωρίς μεροληψία και φανατισμό, μπορούμε να μάθουμε τι σημαίνει «Ορθόδοξη Εκκλησία»;

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι οργανωμένη σε μία ενιαία διοικητική ενότητα αλλά αποτελείται από επιμέρους εκκλησιαστικά καθεστώτα, με κοινό σημείο αναφοράς τη σχέση τους προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έτσι με τον όρο «Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα», έχουμε:

· Την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία αποτελείται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 81 Ιερές Μητροπόλεις

· Την ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης με κανονική εξάρτηση και υπαγωγή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η οποία αποτελείται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και 8 Ιερές Μητροπόλεις.
· Τις Εκκλησιαστικές Επαρχίες της Δωδεκανήσου (5 Ιερές Μητροπόλεις και η Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου) με κανονική, πνευματική και διοικητική εξάρτηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και
· Το Άγιο Όρος, το οποίο αποτελεί συνταγματικά αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, υπαγόμενο πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τόσο οι Ιερές Μητροπόλεις όσο και οι ενορίες (βασικές υποδιαιρέσεις εκκλησιαστικής οργάνωσης) αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Η μισθοδοσία των επισκόπων και του κλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος γίνεται από το κράτος. Το Ελληνικό κράτος πληρώνει τους μισθούς τους - και αυτό γίνεται, γιατί το κράτος τις χρονιές 1834, 1909, 1930, 1952 και 1988 είχε δημεύσει μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Η εφημερίδα Καθημερινή έγραψε ότι το Κράτος ανέλαβε την μισθοδοσία της Εκκλησίας με τον Α.Ν. 536/1945 με παράλληλη υποχρέωση της Εκκλησίας να αποδίδει το 25% των ακαθάριστων εσόδων της στο Κράτος· το ποσοστό που έγινε 35% με τον Α.Ν. 469/1968 και τελικά καταργήθηκε με τον Ν. 3220/2004.

Άκου εδώ παράνοια:
· Το 1945 το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερωμένων και η εκκλησία δίνει στο κράτος το 25% των ακαθάριστων εσόδων της.

· Το 1968 (επί χούντας) το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερωμένων και η εκκλησία δίνει στο κράτος το 35% των ακαθάριστων εσόδων της.

· Το2004 το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερωμένων και η εκκλησία δεν δίνει στο κράτος τίποτα.

Προαιρετικά κάποιοι ιερείς …

Διαβάστε την συνέχεια…..nikosonline.gr