ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΤΕΧΝΙΤΗΣ
Το 1821 πόσοι Έλληνες, πόσοι υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας που ζούσαν στην Ελλάδα σκεπτόντουσαν να κάνει… τουρισμό στο εξωτερικό; Ο κανένας. Στις αρχές του 19ου αιώνα στην Γαλλία υπήρχαν βιοτεχνίες ειδών ταξιδιού. Μπαούλα, τσάντες κ.α.. Αυτή και μόνο η λεπτομέρεια καταδεικνύει τη διαφορά εκείνη την εποχή ανάμεσα στην Γαλλία και σ' αυτό που άρχισε μα αποκαλείται ως Greece. Πόσο, δηλαδή, καθυστερημένα η Ελλάδα, σε σύγκριση με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, άνοιξε την πόρτα της σύγχρονής ζωής.
Το 1821 γεννήθηκε ο Louis Vuitton, ένα φτωχαδάκι που πιτσιρίκας έπιασε δουλειά ως μαθητευόμενος σε εταιρεία κατασκευής ειδών ταξιδιού. Φιλόδοξος, ανοικτομάτης, αλλά και ικανός ο Λουδοβίκος Βουϊτόν έμαθε τα μυστικά της δουλειάς κι άνοιξε δική του επιχείρηση. Και άρχισε να παράγει προϊόντα με στυλ! Με ποιότητα. Όχι αρπακολλατζήδικα. Όχι αλεπουδιάρικα.
Εξελίχθηκε σε σοβαρό, σε αξιόπιστο μπίζνεσμαν ο Βουϊτόν, τον βοήθησαν και οι ούριοι άνεμοι της αγοράς. Κι όταν πέθανε σα σήμερα 27 Φεβρουαρίου, το 1892, παρέδωσε στον γιο του Ζωρζ μία στρωμένη κατάσταση.
Louis Vuitton, η απόλυτη φίρμα στον τομέα της. Από το 1854 στο Παρίσι, και πρώτο κατάστημα εκτός Γαλλίας, το 1885 στο Λονδίνο. Το κεντρικό κατάστημα, από το 1924, στη Λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων, στη γαλλική πρωτεύουσα.
Μετά το υιό, ανέλαβε το πηδάλιο της πολυεθνικής, το 1936, ο εγγονός του ιδρυτή Γκαστόν, έδωσε νέα ώθηση στο πρότζεκτ. Η Louis Vuitton έχει έναν τεράστιο εχθρό. Την μαϊμού! Υπολογίζεται ότι το 99% των προϊόντων της στην αγορά είναι απομιμήσεις. Μόνον το 1% είναι γνήσια. (Στη φώτο τσάντα Louis Vuitton, το όνειρο κάθε γυναίκας.)
Από το 1987 η Louis Vuitton δεν είναι πια οικογενειακή επιχείρηση. Αποροφήθηκε από brandname ποτών, ελέγχεται από τον όμιλο Christian Dior, αφού εξαγοράστηκε από τον πλουσιότερο άνθρωπο της Γαλλίας, τον έβδομο στον κόσμο, τον περιβόητο Μπερνάρ Αρνώ. Τον αποκαλούμενο ''λύκο'', επειδή είναι αδίστακτος. Για κάποιους είναι απλά ένας αδίστακτος μαλάκας. Ξεφύγαμε, μάλλον.
Διαβάστε ακόμα: