Φτου σας ρε ξεφτιλες

 

Χρόνια είχα να σταματήσω στα Καμένα Βούρλα. Με τον καινούργιο δρόμο δεν χρειάζεται να μπει κανείς και να διασχίσει την γνωστή λουτρόπολη, που τα παλιά χρόνια ήταν υπερκόμψη και αρχόντισσα. Τι το ήθελα και είπα να μπούμε μέσα για να τσιμπήσουμε σε ένα παραλιακό ταβερνάκι;

Αίσχος. Η αισθητική απερίγραπτη. Πλαστικό παντού. Από ταμπέλες και τέντες μέχρι καρέκλες και τραπεζομάντηλα. Τα ορεκτικά σερβιρισμένα σε τσίγκινα πιατάκια και το φαγητό ή κατεψυγμένο ή προχθεσινό ζεσταμένο στο φούρνο μικροκυμάτων. Αυτούς λοιπόν τους μαγαζάτορες επιτόπου τους κλείνεις και τους πας δικαστικώς ως ανθέλληνες. Δεν γίνεται κύριε να είσαι στην Ελλάδα, δίπλα στην θάλασσα, να σου έχουμε δώσει άδεια εστιατορίου δίπλα στο κύμα και εσύ να σερβίρεις στον κόσμο σκουπίδια…

Και μην τολμήσετε να επιχειρήσετε μια βόλτα στο όμορφο πάρκο των Καμμένων Βούρλων. Μπορεί να είναι ένα από τα ομορφότερα πάρκα, απομεινάρι του αρχαίου πλατανόδασους, αλλά είναι και από τα πιο παρατημένα. Σαν να μην υπάρχει στην περιοχή οργανωμένη κοινωνία να φροντίσει αυτό το πανέμορφο μέρος.

Αν όμως τελικά πάτε, θα περάσετε μπροστά από το παλιό υδροθεραπευτήριο, που χτίστηκε την δεκαετία του 1930 επί δικτατορίας Ιωάννη Μεταξά και θα φρικάρετε στην θέα των ξενοδοχείων και των λουτρών που ρημάζουν. Θα σας πιάσει θλίψη με την εγκατάλειψη των υδροθεραπευτηρίων και των πάλαι ποτέ αρχοντικών ξενοδοχείων. Τα παλιά εγκαταλελειμμένα κτήρια, των οποίων ο σχεδιασμός μαρτυρά πεπερασμένα μεγαλεία, είναι ανατριχιαστικά. Στο υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός» οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους ήταν οι χτίστες που το κατασκεύασαν το 1937 έκτοτε κάθε χρονιά που περνούσε αντί όλα να καλυτερεύουν… ρήμαζαν!
Ο αρχιτέκτονας αυτών των κτιρίων – που στην εποχή τους ήταν πρώιμα δείγματα Bauhaus- ο Γεράσιμος Μολφέσης, δεν θα πίστευε στα μάτια του αν τα αντίκρυζε σήμερα. Τα Καμένα Βούρλα έγιναν ευρέως γνωστά και άρχισαν να ακμάζουν τη δεκαετία του 1960 όταν και άρχισαν να τα επισκέπτονται σημαντικά πρόσωπα της εποχής, όπως ο τότε πρωθυπουργός Κωνταντίνος Καραμανλής, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Ibn Saud, ο βασιλιάς της Λιβύης Idris, καθώς και ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

Και μετά μου λες ότι η Ελλάδα χάνει λεφτά. Αν…

Η συνέχεια εδώ nikosonline.gr