''ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ''... , ΜΑΥΡΗ ΕΙΝ' Η ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Είναι περισσότερο από ποτέ εφιαλτικά επίκαιρη η κουβέντα του Χαρίλαου Τρικούπη. Ειπώθηκε, όμως, ή όχι τελικά η φράση «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!... » από τον Χαρίλαο Τρικούπη στη δραματική συνεδρίαση της Βουλής στις 10 Δεκεμβρίου σα σήμερα, το 1893; Πιθανόν ναι, πιθανόν και όχι. Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει στα πρακτικά της Βουλής, ο δε ιστορικός της εποχής Παύλος Καρολίδης είναι κατηγορηματικός ότι τουλάχιστον στη Βουλή δεν ειπώθηκε.

Το ίδιο κατηγορηματικός, αλλά ''το είπε ο Τρικούπης'', είναι ο περιβόητος Ανδρέας Συγγρός, βουλευτής τότε, ο οποίος μάλιστα είχε ανάμιξη στα δάνεια από το εξωτερικό. Όπως αναφέρει στα απομνημονεύματα του, το άκουσε με τα ίδια του τα αυτιά. Ειπώθηκε η κουβέντα του Τρικούπη υποστήριξε επίσης και ο δημοσιογράφος Εμμανουήλ Ρέπουλης σε άρθρο του, σε έκδοση του Βλάσση Γαβριηλίδη.

Πάντως την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής Κορομάντζος είχε μιλήσει για επαίσχυντη χρεοκοπία, ενώ την επομένη ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Θ. Δηλιγιάννης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Ωνόμασα το νομοσχέδιο 'περί πτωχεύσεως', ενώ ο εισαγαγών αυτό υπουργός των Οικονομικών ονόμασε αυτό 'περί υπηρεσίας εθνικών δανείων».

Μήπως ο Δηλιγιάννης, τελικά, και όχι ο Τρικούπης, είπε την ιστορική φράση; Ύστερα από τέσσερις ημέρες, ο ποιητής Ευάγγελος Κουσουλάκος είχε δημοσιεύσει με το ψευδώνυμο «Πελαργός» το εξής σατυρικό τετράστιχο.

«Μαύρη ειν’ η νύχτα στα βουνά.
Δεν δίνουμε κουπόνι.
Τα βρήκαμε πολύ στενά
και ρίχνουμε κανόνι».

Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ''ΡΟΛΟ ΤΣΙΠΡΑ''