ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ... ΑΙ-ΒΑΣΙΛΗ

 

Το κράτος να δώσει λεφτά στην ομάδα. Γιατί είναι ιστορική. Γιατί έχει χιλιάδες φιλάθλους. Γιατί βοηθάει τον αθλητισμό. Ανοησίες. Απατεωνιές. Αντικοινωνικές θέσεις.

Θα είμαι ωμός. Σε κάποια πράγματα δεν υπάρχει άλλη γλώσσα παρά εκείνη του ωμού, του κυνικού λόγου. Αυτό είναι, δηλαδή. Τελεία και παύλα. Δεν έχεις λεφτά; Θα πεθάνεις. Δεν παράγεις λεφτά; Θα τελειώσεις. Δεν πουλάς; Εξαφανίσου. Δεν υπάρχεις. Δεν πρέπει να υπάρχεις. Γιατί; Επειδή, κύριε μου, είναι ανήθικο, είναι αντιδεολογικό να ζεις σε βάρος των άλλων.

Ο καθένας έχεις κάθε δικαίωμα στη ζωή, στο σήμερα, στο αύριο. Καμιά αντίρρηση.Να ζήσει, αλλά όχι σε βάρος των άλλων. Η ομάδα, η κάθε ομάδα, το κάθε σωματείο, το κάθε σπορ, έχει τον κόσμο του, τους οπαδούς, τους αθλούμενους, όσους κάνουν κέφι έτσι ή αλλοιώς να ασχολούνται με το σύλλογο τους, με το άθλημα τους. Δικό τους το πρόβλημα, εννοώ δική τους η ευθύνη που εξελίχθηκε σε πρόβλημα η ύπαρξη της ΠΑΕ, της ομάδας, της ομοσπονδίας.

Δεν κατάλαβα. Χρεοκόπησαν γιατί κάποιοι ήταν πονηροί, κάποιοι ήταν ανίκανοι, και θα πληρώνουν τη λέζα άλλοι; Δεν πάει έτσι. Άλλοι που δεν είναι οπαδοί της ομάδας, δεν έχουν καμιά σχέση ούτε ενδιαφέρον για το τάδε σύλλογο, για την δείνα αθλητική ομοσπονδία. Να επιβαρυνθεί το κράτος, δηλαδή οι φορολογούμενοι τα λάθη, τις πουστιές, τις ματσαραγκιές κάποιων που προκάλεσαν τη χρεοκοπία.

Ό,τι λέμε ισχύει για κάθε σωματείο αθλητικό, καλλιτεχνικό, επιστημονικό, οποιασδήποτε κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητος. Κόβει το κράτος τις επιχορηγήσεις από τις αθλητικές ομοσπονδίες και σου λένε οι περίεργοι, οι διάφοροι μπαλκονάκηδες, ότι με μειωμένη, με κουτσουρεμένη οικονομική στήριξη ο αθλητισμός θα πεθάνει στην Ελλάδα. Διαφωνώ. Απεναντίας. Ο αθλητισμός θα σωθεί αν το κράτος σταματήσει να τον ενισχύει. Ούτε ευρώ. Τίποτα.

Και πως θα σωθεί ο αθλητισμός χωρίς επιχορήγηση; Να μάθει να παράγει λεφτά. Διαφορετικά, ας πεθάνει ο αθλητισμός. Κι αν δεν μπορεί να λειτουργήσει εμπορικά ένα άθλημα, αν δεν μπορεί να λειτουργήσει ως θέαμα, τότε να αναζητήσει τη βοήθεια των φίλων του. Δεν το καταλαβαίνω. Με ποια φασιστική λογική εγώ ο πολίτης, ο Έλλην φορολογούμενος να συντηρώ π.χ. το μπάντμιντον, το χάντ-μπωλ, το ποδόσφαιρο, το κέρλιγκ, το βόλευ, την τοξοβολία, το μπάσκετ, το κολύμπι, το κάθε τι.

Χάνεται η μπάλα όταν το κράτος μπει στη φιλοσοφία του Δίνω. Αθλητισμός δεν είναι κάτι συγκεκριμένο, ούτε έχει σαφή όρια. Πολλά πράγματα δεν είναι αθλητισμός, και τα χαρακτηρίζουν αθλητικό παιχνίδι, αθλητική ψυχαγωγία, αθλητική ενασχόληση, αθλητικό χόμπυ, αθλητικό δρώμενο και δεν συμμαζεύεται.

Επί της ουσίας. Όλες οι αθλητικές ομάδες, όλες οι ποδοσφαιρικές, έτσι ή, αλλοιώς έχουν ωφεληθεί από το κράτος. Παράνομα. Παράτυπα. Αντικανονικά. Με συνέπεια αντί το προϊόν που παράγει ένα αθλητικό σωματείο, μια αθλητική επιχείρηση, να είναι πράγματι κοινωνικό αγαθό, προς χάριν της κοινωνίας, τελικά να λειτουργεί αντικοινωνικά, δηλαδή σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Είμαστε στο σήμερα. Ο αθλητισμός, αυτό που θεωρείται αθλητισμός, δηλαδή η αληθινή σχέση του ατόμου και της κοινωνίας με το άλφα άθλημα και το βήτα σπορ υπακούει σε κανόνες οικονομικούς, εμπορικούς. Είναι ύποπτο, είναι σκάνδαλο το κράτος να ενισχύει ιδιωτικές και ανεξέλεγκτες δραστηριότητες με την πρόφαση ότι... βοηθάει τον αθλητισμό, τον προσκοπισμό, τον αλκοολισμό, τον πόλεμο στον αλκοολισμό κ.λ.π.

Τι πλάκα είναι αυτή; Μια ζωή στο ίδιο κόλπο. Είναι, λέει, μεγάλη ομάδα και ιστορική, άρα τα εγκλήματα των δικών της ανθρώπων να τα λούζεται το κράτος, δηλαδή όλοι οι Έλληνες. Να την κρατήσουν στη ζωή γιατί δεν μπορούν να την ζήσουν οι ίδιοι οι φίλοι της ομάδος.

Διαβάστε ακόμα:

ΟΙ ΚΑΝΝΕΣ ΤΩΝ FUNDS ΣΗΜΑΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ