ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΤΑ... ΑΠΛΥΤΑ ΛΕΦΤΑ

 

Οι Ελβετοί είναι οι πρώτοι τραπεζίτες στον κόσμο. Γνωστό αυτό από την εποχή του Σάυλωκ, του μυθιστορηματικού ήρωα του Σαίξπηρ, Εβραίου τοκογλύφου στη Βενετία του μεσαίωνα. Λοιπόν. Τα καθαρά λεφτά, τα πακέτα που έχουν κερδηθεί νόμιμα και φανερά όποτε θέλεις τα βάζεις και τα παίρνεις πίσω. Με το μαύρο χρήμα τι κάνουν οι Ελβετοί τραπεζίτες;

Θα πάει, λέμε τώρα, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ο αρχιμαφιόζος θέλει να πλύνει τα λεφτά του. Το ίδιο και ο άλλος τοπ μαφιόζος, της άλλης συμμορίας, ο Αλ Πατσίνο. Λέμε τώρα για τους δύο ηθοποιούς του Χόλυγουντ οι οποίοι σε ρόλους γκάγκστερ είναι ταμάμ στο σινεμά.

Φύλαχτρα 3%. Αυτό λένε οι Ελβετοί μπάνκερ. Μηδέν, μηδέν τόσο τα εκατό η αμοιβή για τα φύλαχτρα στο ποσό που θα συμφωνηθεί να κατατεθεί, άρα π.χ. τόσα εκ. το χρόνο για πάρτη μας. Κι αυτό το έργο, αυτή η μηχανή ξεκίνησε όταν την πρώτη φορά ήθελε να καταθέσει μαύρο χρήμα το Βατικανό.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Που σημαίνει ότι κάποια πράγματα άλλαξαν, διότι ορισμένοι αλεπουδιάρηδες πολιτικοί, εκδότες, εκτός από τους σεσημασμένους αρχιμαφιόζους το είχαν παραξηλώσει στο άρμεγμα της κοινωνίας. Μπήκαν δικλείδες ασφαλείας, εμπόδια και περιορισμοί, όμως η δουλειά δεν έχει χαλάσει. Δουλεύει ακόμα η διαδικασία. Κι έχει πάντα ανοικτό ένα παράθυρο, με το οποίο η τράπεζα δεν υποχρεώνεται σ' όλες τις περιπτώσεις να φανερώσει δικαιούχους και νούμερα σε ποσά.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ…