Εκατομμυρια με τη σεσουλα στο ποδοσφαιρο

 

Δέκα χρόνια μετά τον πόλεμο το ποδόσφαιρο ήταν το πρώτο κοινωνικό μέγεθος, το οποίο δειλά, και με την επίφαση του αθλητικού γεγονότος, άρχισε να αποσυμπιέζει το φορτισμένο πολιτικά και ιδεολογικά παραμύθι, το δήθεν δίπολο δυτικής και ανατολικής Ευρώπης. Σήμερα μόνο κάποια γραφικά νούμερα θα μιλήσουν για διαφορές στους λαούς, με συνέπεια την ιστορική… αναγκαιότητα να χωριστεί η Ευρώπη στα δυο, κυρίως στρατιωτικά.

 Το 1955, λοιπόν, την πρώτη σε επίπεδο κλαμπ πολυεθνική ποδοσφαιρική διοργάνωση την είπαν ''κύπελλο πρωταθλητριών''. Και πράγματι τέτοια ήταν. Στην κλήρωση δικαίωμα συμμετοχής- δημοκρατικά- είχε η κάθε πρωταθλήτρια ομάδα από τις 33 χώρες της δυτικής και της ανατολικής Ευρώπης. Καμιά άλλη. Η Ρεάλ π.χ. αντιμετώπιζε την πρωταθλήτρια Αλβανίας, η πρωταθλήτρια του ανύπαρκτου ποδοσφαιρικά Λουξεμβούργου την Μάντσεστερ, ο κολοσσός Μίλαν την ερασιτεχνική εκπρόσωπο της Μάλτας. Τόσο… δημοκρατικά, τόσο αθώα.

Σήμερα το λαμπερό και χλιδάτο champions league αντικατέστησε το ''πρωταθλητριών'' και πολύ σωστά έστειλε περίπατο το... δημοκρατικό του μανδύα. Επειδή το ποδόσφαιρο πλέον είναι μπίζνες, μόνο μπίζνες. Και επειδή λειτουργεί μόνο εμπορικά, με κανόνες ελεύθερης οικονομίας, έβαλε για αποενοχοποίηση εκστρατείες ενάντια στη βία, στο ρατσισμό, στην ομοφοβία. Παίζει, δηλαδή, και τον κοινωνικό της ρόλο η βιομηχανία της μπάλας, η οποία σαρώνει και από χρόνο σε χρόνο ανεβάζει εντυπωσιακά τα κέρδη της.

Λίβερπουλ και Τότεναμ έφτασαν στον τελικό του champions league. Πόσα εκατομμύρια ευρώ έκαναν ήδη ταμείο οι δυο αγγλικές ποδοσφαιρικές εταιρείες; Τα έσοδα της Λίβερπουλ τη σαιζόν 2018-19 είναι 172 εκ. από το πρωτάθλημα (συμμετοχή, τηλεοπτικά κ.α.), συν 107 εκ. από το champions league, και θα πάρει συν 4 εκ. επιπλέον αν κατακτήσει την κούπα της Ευρώπης. Η Τότεναμ από το αγγλικό πρωτάθλημα 164 εκ., από την Ευρώπη 101 εκ. (Στη φώτο, από το 4-0 στο Λίβερπουλ- Μπατσελώνα).        

Παραπλήσια και περισσότερα ίσως είναι τα πακέτα που καθαρίζουν κάθε χρόνο άλλα κλαμπ της Ευρώπης. Επειδή οι περισσότερο ισχυρές οικονομικά ομάδες κάθε χρόνο γίνονται περισσότερο ισχυρές. Πιο σωστά ξεφεύγουν αγωνιστικά σε τέτοιο βαθμό και έτσι δεν υπάρχει χαραμάδα να περάσει κάποια άλλη μεσαία, μικρομεσαία.

Στο φινάλε ποιο είναι το ζητούμενο; Ασφαλώς να βελτιωθεί η ποιότητα και η εμπορικότητα του ποδοσφαιρικού θεάματος. Όχι να δοθούν… ίσες ευκαιρίες στις πρωταθλήτριες της ανυπόληπτης ποδοσφαιρικά Βουλγαρίας και Ισλανδίας, των Σκοπίων και της Ουαλίας. Με ρωτάς εμένα αν θα κάτσω στην τηλεόραση να παρακολουθήσω παιχνίδι με δυο άγνωστες ομάδες; Και ποιο το νόημα να καλείται η Γουβέντους π.χ. να αντιμετωπίσει μια… αντίπαλο, επί της ουσίας, εκτός ποδοσφαιρικού χάρτη;

Επόμενο, λοιπόν, και απόλυτα δικαιολογημένα το champions league ντύθηκε και στολίστηκε έτσι και έκλεισε τις πόρτες στα λιμά. Προκρίνονται κατ’ ευθείαν οι τέσσερις καλύτερες από τις τέσσερις ''αδελφές'' (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία) και είναι περιορισμένες οι θέσεις για τους… άλλους. Για να περάσει στους ομίλους ομάδα για τα μπάζα, και με την παρουσία της να κατεβάσει το επίπεδο του τουρνουά, θα χρειαστεί να γυρίσει η γη ανάποδα. Να προκριθεί αφού θα αποκλείσει τρεις ομάδες.

 

Διαβάστε ακόμα:

 

ΠΡΩΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΕΙΡΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟΥ... 2017