ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ

 
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Ο Αριστείδης Τσιπλάκος διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο 1990-93. Σχολιάζοντας τα πεπραγμένα εκείνης της περιόδου στέκεται συχνά στις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που δεν επέτρεψαν στην τότε κυβέρνηση να ξεμπερδέψει μια και καλή από το βάρος του δημοσίου χρέους, που μετά από μία επταετία θα απειλούσε με πτώχευση την οικονομία και με έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπήρξε, λοιπόν, μία εισήγηση για έγκαιρη εξόφληση του δημοσίου χρέους των  60 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν αυτό γίνει ανεξέλεγκτο λόγω των απαράδεκτων επιτοκίων..

Η εισήγηση που έγινε αμέσως δεκτή από τον πρωθυπουργό ήταν να πουληθούν 25.000 από τα 75.000 ακίνητα του δημοσίου αξίας τουλάχιστον 25 δισεκατομμυρίων ευρώ και να οικοπεδοποιηθούν 150.000 στρέμματα μη δασικών εκτάσεων από τα 500.000 στρέμματα που είχαν απομείνει στις παρυφές των πόλεων και παραλιακές περιοχές για τουριστική εκμετάλλευση συνολικής αξίας άνω των 35 δις.  Η υλοποίηση του σχεδίου άρχισε αμέσως, αλλά όχι από εκεί που έπρεπε, δηλαδή από την εκποίηση οικοπέδων.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών από αφέλεια, άγνοια του πολιτικού κινδύνου ή σκόπιμα άρχισαν από την πώληση των βραχονησίδων (φώτο), ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση που έκανε λόγο για εκποίηση της πατρίδας, με αποτέλεσμα να ναυαγήσει η προσπάθεια και να χαθεί μία μεγάλη ευκαιρία  να ξεμπερδέψει η χώρα από τον βραχνά του δημοσίου χρέους.

Το εγχείρημα θα επαναλαμβανόταν μετά από 15 χρόνια, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα ως εγγύηση για το χρέος που είχε φτάσει εν τω μεταξύ τα 300 δις. θα εκχωρούσε στους δανειστές την περιουσία του ελληνικού κράτους για 99 χρόνια.!!!

Από μια χαμένη ευκαιρία, στο αυτογκόλ…

Διαβαστε ακομα:

ΘΗΡΙΟΔΑΜΑΣΤΗΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΤΣΙΡΚΟ