ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

 

Από τα πρώτα θέματα που είχε πιάσει ο αποδυτηριάκιας όταν εμφανίστηκε στην πιάτσα το 1982. Οι Ελβετοί φρουροί στο Βατικανό. Οι εκπαιδευμένοι και επαγγελματίες στρατιωτικού τύπου σωματοφύλακες. Που φοράνε μέχρι σήμερα τις παραδοσιακές στολές, τον οπλισμό ''εποχής''. Ένα κάρο θεωρίες συνωμοσίας - μέσα και τα σεξουαλικά παρατράγουδα -  έχουν ειπωθεί, σχετικώς. Ακόμα ψάχνουν να βρουν άκρη για το τριπλό φονικό το 1995, νεκρός και ο διοικητής της παπικής φρουράς.

Οι πρώτοι Ελβετοί στρατιώτες ανέλαβαν υπηρεσία στην παπική έδρα το 1506, συγκεκριμένα σα σήμερα 22 Ιανουαρίου. Για ποιο λόγο; Επειδή ο Πάπας πάντα έκανε παιχνίδι, πολιτικό, και οικονομικό. Επειδή τα οργανωμένα συμφέροντα της... αγίας έδρας έθιγαν τσέπες αλλωνών. Χρειαζόταν, λοιπόν, την προστασία, όπως κάθε συμμορία γκαγκστερική  η οποία απειλείται περισσότερο από αντίπαλο συνδικάτο εγκλήματος παρά από τη νόμιμη εξουσία.

Έτσι το Βατικανό απέκτησε εκπαιδευμένη και κυριλάτη μονάδα σεκιούριτυ, για να αντιμετωπίζει περιπτώσεις σαν εκείνη π.χ. του 1527. Όταν μπούκαρε στο Βατικανό με στρατό ο Κάρολος Ε’ γιατί του είχε παρακολλήσει ο Πάπας Κλημέντιος. Σκοτώθηκαν 150 Ελβετοί σωματοφύλακες στην πλατεία του αγίου Πέτρου.

Ύστερα είναι και οι έξοδοι, οι περιοδείες, τα διάφορα σουλάτσα του Πάπα ανά τον κόσμο. Ακόμα και σήμερα, τον πρώτο λόγο έχει η ελβετική φρουρά, όχι πλέον με σπαθιά και ασπίδες, κράνη και κοντάρια, αλλά με σύγχρονα μέσα και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Οι Ελβετοί ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που είχαν εξελίξει την τέχνη των bodyguard κι αυτοί ήταν η καλύτερη επιλογή για να αναλαμβάνουν μισθοφορικά καθήκοντα με επιτυχία στις βασιλικές αυλές ξένων χωρών. Αυτό έκαναν κι όταν το Βατικανό έγινε ανεξάρτητο κράτος, μια εκκλησιαστική επικράτεια στη Ρώμη. Οι Ελβετοί, άλλωστε, ήταν οι μόνοι που είχαν στείλει φρουρά στην ''Αγία Έδρα'' του ποντίφικα και γι' αυτό προτιμούνται μέχρι σήμερα.

Απαραιτήτως είναι και καθολικός και Ελβετός πολίτης όποιος συμμετέχει στην προστασία του Πάπα, διαφορετικά δεν γίνεται δεκτός. Σήμερα οι ένοπλοι φρουροί από Ελβετία, όλοι προερχόμενοι από το στρατό, είναι 110 άτομα. Στη φώτο, ο σημερινός Πάπας Φραγκίσκος με τους παραδοσιακά ντυμένους Ελβετούς σωματοφύλακες.

 Διαβαστε ακομα:

ΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ... ΕΜΠΟΡΙΟΥ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ