Η ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Είναι κάποιες γυναίκες που ποτέ δεν υπάκουσαν στα στερεότυπα, στα πρέπει, στις μόδες της εποχής και στα “θέλω” που επέβαλε η κοινωνία. Ευτυχώς υπήρξαν – και υπάρχουν – γυναίκες που είναι διαφορετικές. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο μυστικό τους που έγιναν πλούσιες, διάσημες και πετυχημένες.

Η Iris Apfel δεν είναι συγγραφέας, ζωγράφος ή κάποιου είδους καλλιτέχνης, είναι επιχειρηματίας, αλλά κατάφερε να κάνει όλα τα βλέμματα να στραφούν πάνω της, επειδή δεν έκανε τίποτα συμβατό. Ό,τι σκεφτόταν και ό,τι έκανε ήταν κόντρα. Έμπορος υφασμάτων που για να τα διαφημίσει τα φορούσε όλα πάνω της. 

Η Iris Apfel γεννήθηκε σα σήμερα 29 Αυγούστου, το 1921, και είναι Αμερικάνα επιχειρηματίας, διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, και fashion icon. Μαζί με τον σύζυγό της Carl, από το 1950 έως το 1992, έκανε καριέρα στην κλωστοϋφαντουργία, συμπεριλαμβανομένου ενός συμβολαίου με τον Λευκό Οίκο που τον διακόσμησε για 9 διαφορετικούς προέδρους. Κατά τη συνταξιοδότησή της, το 2005, έγινε προς τιμήν της μια παράσταση στο Metropolitan Art Museum, με τη συλλογή της από κοστούμια και κοσμήματα φορεμένα σε “κούκλες”, όπως ακριβώς θα τα φορούσε εκείνη.

Έγινε σύμβολο μόδας και υπέγραψε στο IMG models (International Management Group), το 2019 ως μοντέλο σε ηλικία 97 ετών και συμμετείχε επίσης στο ντοκιμαντέρ του Albert Maysles που αφορούσε την ίδια, με τίτλο “Iris” (2014).

Γεννήθηκε ως Iris Barrel στην Astoria της Νέας Υόρκης, γνωστή περιοχή για τους πολλούς Έλληνες μετανάστες που ζουν εκεί. Το μοναδικό παιδί της οικογενείας, με πατέρα τον Samuel Barrel, επιχειρηματία με καθρέφτες και γυαλιά. Η μητέρα της Sadye είχε boutique μόδας. Και οι δύο γονείς της ήταν Εβραίοι. Αν και μεγάλωσε σε ένα τύπου αγρόκτημα, πήγαινε πολύ συχνά για να εξερευνήσει το Μανχάταν, όπου ερωτεύτηκε την γειτονιά του Greenwich Village. Από κοριτσάκι ξόδευε όλο της το χαρτζιλίκι για να αγοράζει…

Η συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr