ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

 

Το αγγλικό είναι, λέει, το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο. Τι θα πει το καλύτερο; Τι εννοούν συγκεκριμένα; Όταν λες καλύτερο μιλάς αφηρημένα. Καλύτερο ποδόσφαιρο; Πιο ποιοτικό, πιο θεαματικό, πιο ανταγωνιστικό; Τι ακριβώς; Ένα ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι απόλυτα ανταγωνιστικό, αλλά να μη βλέπεται. Όπως ένα θεαματικό παιχνίδι να κερδίσει τον θεατή και χωρίς γκολ.

Το αγγλικό ποδόσφαιρο, δηλαδή το πρωτάθλημα στην Αγγλία είναι το πιο ακριβό χρηματιστηριακά. Αυτό είναι το βέβαιο. Και το συγκεκριμένο. Τα έσοδα του από την τηλεόραση είναι τα περισσότερα από κάθε άλλο πρωτάθλημα. Από την τηλεόραση, βέβαια, διότι αυτό είναι το Νο 1 έσοδο σήμερα στις ποδοσφαιρικές εταιρείες, τις ΠΑΕ.

Ποδόσφαιρο σε γήπεδο 500.000 θεατών δεν είναι δυνατόν να γίνει. Ποδόσφαιρο, όμως, που να μεταδίδεται ζωντανά σε 5 και 50 και 500 εκατομμύρια κόσμο γίνεται και παραγίνεται.

Το αμερικάνικο δίκτυο NBC αγόρασε πριν πέντε χρόνια τα τηλεοπτικά δικαιώματα της πρεμιέρ με ένα δις ευρώ. Πολλά ή λίγα; Δεν υπάρχει απάντηση σ’ αυτό. Κονόμησε το NBC απ’ αυτή τη μπίζνα. Γιατί; Επειδή μεταπούλησε το προϊόν σ’ άλλα κανάλια. Γιατί; Επειδή υπάρχει κόσμος που πληρώνει να βλέπει παιχνίδια του αγγλικού πρωταθλήματος. Επειδή τα προτιμάει από άλλα του ισπανικού ή του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, του ιταλικού ή του γερμανικού.

Νέα συμφωνία του αμερικάνικου δικύου με την πρεμιέρ με δυο δις την εξαετία. Διπλασιάστηκε το τίμημα. Ανέβηκε η αγοραστική αξία του προϊόντος. Που σημαίνει ότι θα ανέβουν και τα ποσά στο μεταγραφικό παζάρι. Ο παικταράς του 2025 και 2026 θα υπογράψει σχεδόν με διπλάσιο ποσό απ’ αυτό του παικταρά του 2020 και 2021.
Διαβαστε ακομα:

ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΡΜΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ... ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ