ΣΤΗ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑ, ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ... ΜΠΛΕ

 
Είναι πια θεσμός οι έξοδοι προς τη Βόρεια Ελλάδα από τη χώρα τους των γειτόνων μας στο βορρά. Βούλγαροι, Σέρβοι, Ρουμάνοι και σία για πλάκα καβαλάνε το Ι.Χ και έρχονται πυρόκαυλοι στην πατρίδα μας. Πανευτυχεις! Η καλύτερη τους. Επειδή στην Ελλάδα βρίσκουν αυτό που δεν υπάρχει στον τόπο τους. Και τρώνε καλά, όχι ακριβά. Κι όταν μετά από δυο ή τέσσερις μέρες επιστρέψουν, σκέφτονται πότε θα μας ξανάρθουν.
Αρχές του άλλου μήνα είναι η Καθαρά Δευτέρα. Και μέχρι να τσουλήσει το καλοκαίρι οι γείτονες μας έχουν την ευκαιρία να κάνουν την κατεβασιά τους π.χ. στην Χαλκιδική και την Καβάλα, που την ξέρουν καλύτερα από τους Έλληνες. Και οι Έλληνες εστιάτορες, ξενοδόχοι κ.α. υπολογίζουν πάρα πολύ την τουριστική ένεση από τα Βαλκάνια.
Ποιο κονβόι παοκτσήδων τις παλιές καλές μέρες με τα εκατοντάδες πούλμαν από Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Οι Βούλγαροι μόνο φρακάρουν το δρόμο από τα σύνορα με χιλιάδες (!) αυτοκίνητα. Οικογένειες και ζευγάρια που τους περιμένουν πώς και πώς δωμάτια που νοικιάζονται, ταβέρνες και σκυλάδικα.

Καλά, η Βουλγαρία δεν είναι φτωχή; Είναι. Φτωχότατη σε σύγκριση με την Ελλάδα. Μια χώρα, όμως, δεν έχει μονάχα φτωχούς. Όπως δεν έχει μονάχα πλούσιους.

Καλά, η Βουλγαρία δεν έχει κρίση; Έχει. Δεν έχει το ίδιο υψηλούς φόρους, όπως η Ελλάδα. Ένα χαρακτηριστικό. Ο ιδιοκτήτης διαμερίσματος στη Σόφια, σε πολύ καλή περιοχή. Πληρώνει φόρο στο κράτος λιγώτερο από 80 ευρώ το χρόνο. Γενικά, στην Βουλγαρία απουσιάζει ο κρατισμός, και κυκλοφορεί πολύ μαύρο χρήμα. Όπως στην Ελλάδα τις δεκαετίες '70 και '80.
Διαβαστε ακομα:

ΑΝΤΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΕΛΑ ΤΟΥ