ΤΑ 11 ΔΟΛΑΡΙΑ ΠΡΟΧΘΕΣ, ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ
Η αξία του χρήματος. Μας έχουν ζαλίσει τον έρωτα περί αυτού. Ποια είναι η αξία του χρήματος, για να κάνουμε ταμείο; Ε, λοιπόν, αν έχει κάποιος χρήμα και ψάχνεται για την αξία του, δεν το αποθηκεύει. Κινδυνεύει να βάλει μπουρλότο στα δικά του χρήματα αν τα νεκρώσει, αν τα θάψει.
Η αξία του χρήματος, για να το πούμε απλά, δεν είναι σταθερή. Συνεχώς και ασταμάτητα μεταβάλλεται. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Μ’ ένα ευρώ. Δηλαδή με 340 δραχμές, πριν 50 χρόνια στην Ελλάδα περνούσε μια οικογένεια. Σήμερα δεν φτάνει να αγοράσει κανείς ούτε ένα σουβλάκι. Τι λέω; Ούτε ένα κουλούρι.
Το πρώτο ασφαλιστήριο σε Ι.Χ. αυτοκίνητο έγινε φυσικά στις ΗΠΑ, το 1898, συγκεκριμένα την πρώτη Φεβρουαρίου. Πόσα, λες, να πλήρωσε για τη ασφάλιση του κάρου του για ένα χρόνο ο ιδιοκτήτης του; Κάπως ακριβούτσικα, 11 ντόλαρς. Μη συγκρίνουμε την αγοραστική αξία του ποσού σήμερα με την αξία στα τελειώματα του 19ου αιώνα. Το κάθε νόμισμα, δολάριο, δραχμή, λίρα. λιρέτα, πετσέτα, εσκουδο, ρούβλι και σία σε αξία είναι μια άλλη ιστορία από δεκαετία σε δεκαετία.
Τζόγος, κύριε! Τα λεφτά, θες δεν θες, θα τα τζογάρεις. Αν δεν είσαι παίκτης της ζωής, παίκτης του χρήματος, πάλι δεν θα κάνεις κομπόδεμα τα λεφτά σου, να τα κρατήσεις στην άκρη.
Η πιο συμβατική επιλογή, βέβαια, είναι να καταθέσεις τα λεφτά στην τράπεζα. Κι αυτό είναι τζόγος, από μια άποψη. Η χώρα πιθανόν να χρεοκοπήσει, πέρα από το άλλο δεδομένο, το χρήμα να χάσει την αξία του.
Συμπέρασμα. Τζόγος. Παίζεις με το χρήμα σου. Η το παραδίδεις να το παίξουν για πάρτη σου άλλοι, δηλαδή για πάρτη τους.
Διαβαστε ακομα:
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ... ΜΕΡΙΣΜΑ