ΑΣ ΡΥΘΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ, ΠΑΝΕ ΜΙΑ ΧΙΛΙΕΤΙΑ ΠΙΣΩ

 
 γράφει ο Φωστήρας

Η φοβερή και τρομερή στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας αποδείχθηκε μία κολοκύθια αυγολέμονο. Οι Ρώσοι στρατηγοί ψάχνουν τρεις εβδομάδες τώρα να βρούνε τρόπο να μπουν στην Μαριούπολη κι απ’ ό,τι φαίνεται θα σουβλίσουμε αρνί το Πάσχα κι ακόμα θα το παλεύουν. Εν τω μεταξύ οι ρωσικές αυτοκινητοπομπές των δεκάδων χιλιομέτρων μάλλον θα κόλλησαν κάπου στην απέραντη ρασπούτιτσα της σκυθικής στέπας και δεν τις βρίσκουν ούτε οι δορυφόροι της ΝΑSΑ. Άσε που κάτι ακούστηκε για οπλικά συστήματα που δεν λειτουργούν, για άλλα που λείπουν και ακόμα τα ψάχνουν, για αποθέματα πυραύλων που χάθηκαν και άλλα τραγελαφικά και ωραία. Κάτι μου λέει ότι μερικοί βογιάροι θα πάνε για βόλτα στις ομορφιές της Σιβηρίας για τα επόμενα 60 χρόνια.

Η καταστροφική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε ότι στον 21ο αιώνα τα συμβατικά όπλα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο νομίζαμε. Εδώ στη Συρία πάνω από 10 χρόνια έχουν δοκιμαστεί όλα τα τελευταία μοντέλα, μέχρι και χημικά πέσανε και ακόμα σκοτώνονται και τελειωμό δεν έχουν. Και μην σας φανεί υπερβολικό: Ούτε τον μπαμπούλα των πυρηνικών δεν φοβάμαι. Γιατί νομίζετε ότι ο Κιμ δεν πατάει το κουμπί στην Βόρεια Κορέα; Διότι ξέρει ότι πριν ο πύραυλος φτάσει τα 100 μέτρα, οι δορυφόροι θα τον πάνε συστημένο να σκάσει μέσα στο ρουθούνι του.

Ασφαλώς δεν γίνεται να σταματήσουν διότι ο τζίρος είναι σίγουρος και πολύ μεγάλος. Υπάρχουν όμως πια ΑΛΛΑ όπλα μαζικής καταστροφής, πολύ πιο ισχυρά, πολύ πιο αποτελεσματικά και με κέρδη αμέτρητα και προπαντός ξεκούραστα. Έχετε ακούσει ποτέ κάτι για swaps ή forex; Διαβάσατε πουθενά τίποτα για CDIsCDOsCMOS, , SIVsABSs ;  Έχει πάρει το αυτί σας κάτι για leverage; («μόχλευση» επί το ελληνικότερον). Έχετε ιδέα τι όπλα είναι τούτα; Πολλά έχουν δει τα μάτια μου, μα αυτά μου φέρνουν τρόμο.

Πέρυσι πάνω από το 60% το αμερικανικού ΑΕΠ προήλθε από τα χρηματιστηριακά παράγωγα. Ένας ωκεανός τρισεκατομμυρίων δολαρίων αλλάζει κάθε χρόνο χέρια και σαν κουνέλα γεννάει συνεχώς καινούριο χρήμα. Ποιες βιομηχανίες και φάμπρικες και ποιες τσιμινιέρες και αλυσίδες παραγωγής και ποια εργατικά χέρια και προλετάριοι όλου του κόσμου και ποια πράσινα άλογα; Όλα αυτά είναι ορολογίες του 19ου αιώνα που επεβίωσαν τον 20ο  και σήμερα πια είναι μουσειακά είδη. Κάποιοι βέβαια νομίζουν ότι μπορούν ακόμα να επικοινωνούν με αυτή τη διάλεκτο, όμως κάποια στιγμή πρέπει να το πάρουν απόφαση και να ρυθμίσουν τα ρολόγια τους. Πάνε μία χιλιετία πίσω.

Όταν κατάλαβα πως στήθηκε η πτώχευση της Lehman Bros (φώτο), σηκώθηκα και χειροκρότησα. Όλος ο πλανήτης γονάτισε, οικονομίες κατέρρευσαν, τα απόνερα τα ζούμε ακόμα και δεν άνοιξε μύτη σε κανέναν από αυτούς που έστησαν και έσκασαν το κανόνι. ΌΛΑ ήταν και έγιναν ΝΟΜΙΜΑ. Οι Αγγλοσάξονες είναι σ’ αυτά τα θέματα δόγηδες. Τελευταία τους δημιουργία τα «κρυπτονομίσματα». Γιγαντιαίες ΝΟΜΙΜΕΣ πυραμίδες που κάνουν αυτή του Χέοπα να μοιάζει ξυλοπαράγκα.

Έλα όμως που και οι Κινέζοι έχουν μπει στο κόλπο. Αυτοί είναι πιο απλοί: Σαρώνουν ότι αμερικάνικο ομόλογο κυκλοφορεί στην αγορά για να τροφοδοτούν τον εσωτερικό και εξωτερικό δανεισμό και χρέος των Η.Π.Α. Και το χρέος είναι δουλεία. Αυτό πια το ξέρουμε από τα αρχαία χρόνια. Και δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.

Διαβαστε ακομα:

Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΕΚΤΟΣ ΕΝΔΕΚΑΔΑΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ