ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ... ΒΟΔΙΑ

 
Ιούνιος 1880, συνδιάσκεψη των ξένων δυνάμεων στο Βερολίνο, χωρίς να προσκληθούν Τουρκία και Ελλάδα, προκειμένου να αποφασιστεί, να καθοριστεί η συνοριακή γραμμή ανάμεσα στις δύο χώρες από τις εκβολές του ποταμού Καλαμά στην Ήπειρο μέχρι τον Όλυμπο. Η Ελλάδα δέχεται την απόφαση με φωταψίες στην Αθήνα, η Τουρκία διαφωνεί και καλεί σειρές εφέδρων στο στρατό της.

Φεβρουάριος 1881, νέα διάσκεψη για το “ελληνικό ζήτημα”, στην Κωνσταντινούπολη(!), χωρίς την Ελλάδα, με τη συμμετοχή των πρέσβεων των ξένων δυνάμεων. Αποφασίστηκε να προσαρτηθεί στην Ελλάδα όλη η Θεσσαλία και μέρος της Ηπείρου. Η Κρήτη παραμένει στην τουρκική επικυριαρχία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κουμουνδούρος αποδέχεται την απόφαση, δηλαδή να “μεγαλώσει” η Ελλάδα και να δοθούν εκατομμύρια προκειμένου να αποζημιωθούν Τούρκοι, οι οποίοι κατοικούσαν στα, παραχωρημένα πλέον στο ελληνικό βασίλειο, εδάφη. Χρειάζεται, όμως, να γίνουν εκλογές έκτακτες διότι 300.000 περίπου νέοι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα ψήφου, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους προτιμούν τον Τρικούπη, και πράγματι αυτός ξαναγίνεται πρωθυπουργός. Η Βουλή μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας και λωρίδας της Ηπείρου συνήλθε σα σήμερα 18 Ιανουαρίου, το 1882.

Προοδευτικός για την εποχή του πολιτικός ο Τρικούπης φιλοδοξεί να αστικοποιήσει την Ελλάδα, να την φέρει όσο γίνεται πιο κοντά στην Ευρώπη. Κάνει μια εντυπωσιακή κίνηση όταν καταργεί τον βαρύτερο φόρο, την ''δεκάτη'', και ξαλαφρώνει τους αγρότες. Από την άλλη, επιβάλλει φόρο επί των “αροτριώντων κτηνών” κι έτσι τσακίζει τους μικροκαλλιεργητές, όσους είναι ιδιοκτήτες ενός ζευγαριού βοδιών.

Οι μεγαλοτσιφλικάδες που δεν είχαν βόδια γλύτωσαν, την πλήρωσαν οι εργάτες που είχαν “αροτρίοντα κτήνη” και δούλευαν στα χωράφια των γαιοκτημόνων. Με συνέπεια να σταματήσουν οι καλλιέργειες, να εξαφανιστεί η γεωργία και οι ιδιοκτήτες βοδιών να ξεπουλούν τα ζώα τους.
Συμπέρασμα. Βάζει φόρους ο κυβερνήτης. Τι φόρους και σε ποιους. Μαστοριά η σχετική απόφαση. Επικίνδυνο να βάλει φόρους η κυβέρνηση και να μην καταφέρει να γεμίσει το δημόσιο πουγγί ή να ξεσηκώσει τον κοσμάκη. 
Διαβαστε ακομα:

ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΕ ΚΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΒΑΣΙΛΙΑΣ