ΟΙ BODYGUARD ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

 
Από τα πρώτα θέματα που είχε πλησιάσει ο αποδυτηριάκιας όταν εμφανίστηκε στην πιάτσα πριν 40 χρόνια. Οι Ελβετοί φρουροί στο Βατικανό με τις παραδοσιακές στολές τους, και τον οπλισμό εκείνης της εποχής. Ένα κάρο θεωρίες συνωμοσίας, μαζί και σεξουαλικά παρατράγουδα, έχουν ειπωθεί, σχετικώς. Ακόμα ψάχνουν το τριπλό φονικό πριν 28 χρόνια, μέσα στους νεκρούς και ο διοικητής της φρουράς.

Οι πρώτοι Ελβετοί στρατιώτες ανέλαβαν υπηρεσία στην παπική έδρα το 1506, συγκεκριμένα σα σήμερα 22 Ιανουαρίου. Για ποιο λόγο; Επειδή ο Πάπας πάντα έκανε εξουσιαστικό παιχνίδι, και πολιτικό, και οικονομικό. Για τα οργανωμένα συμφέροντα της... αγίας έδρας, που βέβαια άλλους ωφελούσαν, αλλά και άλλωνών τις τσέπες ζημίωναν. Να, γιατί ο Πάπας χρειαζόταν την προστασία από εκπαιδευμένη και κυριλάτη μονάδα σεκιούριτυ.

Για παράδειγμα. Το 1527 μπούκαρε στο Βατικανό με στρατό ο Κάρολος Ε' αφού του είχε παρακολλήσει ο Πάπας Κλημέντιος. Σκοτώθηκαν 150 Ελβετοί σωματοφύλακες στην πλατεία του αγίου Πέτρου. Ύστερα είναι και οι έξοδοι, οι περιοδείες που κάνει ανά τον κόσμο ο Πάπας. Ακόμα και σήμερα, τον πρώτο λόγο έχει η ελβετική φρουρά, όχι πλέον με σπαθιά και ασπίδες, κράνη και κοντάρια.

Οι Ελβετοί είναι οι πρώτοι Ευρωπαίοι που είχαν εξελίξει την τέχνη των bodyguard κι άρχισαν - με επιτυχία - να αναλαμβάνουν μισθοφορικά καθήκοντα στις βασιλικές αυλές ξένων χωρών. Αυτό έκαναν κι όταν το Βατικανό έγινε ανεξάρτητο κράτος, μια παπική επικράτεια στη Ρώμη. Οι Ελβετοί ήταν οι μόνοι που είχαν στείλει φρουρά στην ''Αγία Έδρα'' του ποντίφικα και γι' αυτό προτιμούνται μέχρι σήμερα.

Απαραιτήτως είναι και καθολικός και Ελβετός πολίτης ο φρουρός του Πάπα, διαφορετικά δεν γίνεται δεκτός. Σήμερα οι ένοπλοι φρουροί από Ελβετία, όλοι πρώην στρατιωτικοί είναι 110 άτομα.

Διαβαστε ακομα:

ΕΥΕΓΕΡΤΗΣ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ