ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ''ΠΟΥΛΑΜΕ'' ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ

 
Τα γράφω όσο πιο απλά μπορώ. Αν δεν ήμουν Έλληνας, σ' όποιο σημείο της γης να είχα γεννηθεί, θα ήθελα να επισκεφθώ την Ελλάδα. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο που θέλω να σημειώσω είναι πως ένα ταξίδι στην Ελλάδα δεν θα με τραβούσε ένα ταξίδι από όσα ωραία κι άσχημα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Και από εκείνα τα περίεργα τηλεοπτικά πλάνα στις εξέδρες των γηπέδων, όπου Έλληνες ντύνονται μασκαράδες. Με κάτι μαϊμουδένιες περικεφαλαίες και ασπίδες και αρχαίες ενδυμασίες. Ασόβαρα πράγματα.

Αυτοί που φορούσαν περικεφαλαίες και κρατούσαν ασπίδες ήταν πολεμιστές. Οπλίτες. Πολίτες. Πολίτες-οπλίτες. Σπαρτιάτες και Αθηναίοι. Δεν έκαναν την πλάκα τους. 

Επί του θέματος. Τα λεφτά που βγάζει η Ελλάδα από τα μνημεία της είναι λίγα. Πολύ λίγα. Τα λιγότερα στην Ευρώπη. Γιατί; Δεν ξέρουμε να αξιοποιήσουμε τα αρχαία μας. Να τα εμπορευθούμε. Ζήτημα μάρκετιγκ, κυρίες και κύριοι.

Δεν είναι το χειρότερο να είναι ανίκανος κανείς να διαχειριστεί και να εκμεταλλευθεί την κληρονομιά του, την περιουσία του. Το χειρότερο είναι να μην παραδέχεσαι ότι είναι της πλάκας. Γιατί όχι να παραχωρηθεί το δικαίωμα της στγκεκριμένης μπίζνας σε ξένους, σε ξένη εταιρεία. Γιατί, όχι; Μόνον αντιπατριωτική ενέργεια δεν είναι αυτή.

Γιατί την Ακρόπολη π.χ. να την “πουλάει” ο δημόσιος υπάλληλος κι όχι μία ειδικευμένη εταιρεία; Λέω για την Ακρόπολη, το μουσείο της οποίας κάθε χρόνο επισκέπτονται πολύ λιγότεροι από το 10%(!) απ' όσους επισκέπτονται  τα “Μάρμαρα” της Ακροπόλεως στο Βρετανικό μουσείο. Και λιγότεροι από το 5 εκ. από τους επισκέπτες επισκέπτες στο Λούβρο.

Λεφτά είναι αυτά. Κατά μέσο όρο η Ελλάδα από τους αρχαιολογικούς χώρους παίρνει στη σούμα 6 ευρώ κατά τουρίστα. Μόνον. Κατά μέσο όρο σε κάθε χώρα της Ευρώπης το αντίστοιχο έσοδο ήταν 19,7 ευρώ κατά άτομο. Τεράστια διαφορά.

Διαβαστε ακομα:

ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ