ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ... , ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

 
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Αυτά θα συμβαίνουν. Αυτή τη φορά το πράμα ξεκίνησε από την Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ κι έφτασε μέχρι την εξαγορά της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse από την UBS. Κι εσύ δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι αυτό και πόσο σε επηρεάζει, σήμερα, αύριο. Πως να ξέρεις! Ό,τι σου λένε. Ό,τι γράφουν δεξιά κι αριστερά σχετικοί κι άσχεοι. Είσαι απροστάτευτος. Η μεγάλη αλήθεια. Δυστυχώς είναι η μισή αλήθεια, η άλλη μισή είναι πως δεν μπορείς να αντιδράσεις. Να τιμωρήσεις όποιο σε δούλεψε. Όποιον σε ζημίωσε.

Ανατριχιαστικό, ε. Μπαίνεις σε μαγαζί να αγοράσεις κάτι, μάλιστα να το πληρώνεις πιο ακριβά από την τιμή του και ο μαγαζάτορας σου έχει πασάρει σκάρτο πράμα. Κι εσύ είσαι εντελώς απροστάτευτος, ανήμπορος να αντιδράσεις, να βρεις το δίκιο σου.

Υποψήφιος πρωθυπουργός με όνομα βαρύ ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου, είπε ξεκάθαρα πως ''Λεφτά υπάρχουν''. Σε ποιους το είπε; Σε μαλάκες. Σε φουκαράδες. Σε ανυπεράσπιστους. Αν δεν είχε τέτοιο ακροατήριο, μάλιστα σε ισχυρό ποσοστό, ο George δεν θα έλεγε τέτοια παρπαδέλα.

Και ο Τσίπρας αφού είπε ατέλειωτα παραμύθια πριν γίνει πρωθυπουργός, συνέχισε την παπάτζα και μετά τις εκλογές. ''Λεφτά υπάρχουν'' είπε κι αυτός ως πρωθυπουργός πλέον και, για να μη θεωρηθεί ότι λέει μπούρδες, ανέλυσε του λόγου το αληθές.

 

Σ' έχουν στην πλάκα. Επειδή ξέρουν ότι είσαι ακίνδυνος. Απροστάτευτος. Ανίκανος να διεκδικήσεις όποια ζημιά σου προκαλούν. Σε βάζουν στο παιχνίδι τους. Ο λυγούρης, ο λεχρίτης, ο κάθε χάλιας και πίτουρας θέλει δεν θέλει συμμετέχει στο παιχνίδι τους. Ψηφίζει τον έναν να κάνει κυβέρνηση, όχι τον άλλον που τον έχει ζυγίσει χειρότερο.

Δυο μήνες μετά τη νίκη του Σύριζα, συγκεκριμένα στις 27 Μαρτίου, σα σήμερα το 2015, η Αυγή πανηγύριζε πρωτοσέλιδα για τα... λεφτά που υπάρχουν. Όχι ακριβώς ότι υπάρχουν, αλλά θα τα... βρει η λαϊκιά αριστερή κυβέρνηση. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Ξοδεύουμε τζάμπα δημόσιο χρήμα αέρα πατέρα χαρτοπόλεμος. Εργατοώρες, αμοιβές και αποζημιώσεις να στήσουμε ένα ανύπαρκτο στόχο, μια μπαρούφα χωρίς λόγο και αποτέλεσμα.

 

Ξάφνιασε ο τίτλος της Αυγής «Λεφτά υπάρχουν», με την αναπαραγωγή της ...ιστορικής φράσης του ΓΑΠ . Τα λεφτά με τα οποία ο πονηρός πρωθυπουργός θα ικανοποιούσε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, αλλά τζίφος. «Άπιαστα πουλιά χίλια στον παρά» έταζε και ο Τσίπρας, αν και ο τίτλος της Αυγής δεν έπρεπε να αναφέρει «Λεφτά υπάρχουν» αλλά «Τα Λεφτά εξακολουθούν να υπάρχουν». Στις τσέπες κάποιων των κατόχων τους εννοείται, των προνομιούχων που έλεγε το ΠΑΣΟΚ, καθώς ουδείς ποτέ τα ακούμπησε, ουδείς τα αναζήτησε, ουδείς τα διεκδίκησε.

 

Η κυβέρνηση ΣΎΡΙΖΑ πάντως είχε κάνει ένα βήμα περισσότερο. Μας είπε που θα τα βρει. Δεν τα βρήκε, και κανένας δεν της ζήτησε κανένας τα ρέστα. Γιατί επένδυσε με δημόσιο χρήμα σε μια επιχείρηση φρου φρου. Έτσι ταιριάζει να χαρακτηρίζει κανείς τον αποτυχημένο σχεδιασμό για το χαμένο θησαυρό που σνομπάριζαν οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις και θα τον έκανε κρατική καβάτζα η παραμύθι φούρναρης αριστερή κυβέρνηση. Επειδή τάχα μου θα είχε έσοδα. εκατομμύρια με τη σέσουλα, από μια ρύθμιση εξπρές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Και μια συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας για «απτά αποτελέσματα» από τις «χρυσές» τραπεζικές καταθέσεις. Και το έτοιμο νομοσχέδιο για πάταξη της λαθρεμπορίας στα προϊόντα καπνού, όπου τα διαφυγόντα κέρδη αγγίζουν τα 700 εκατ. τον χρόνο. 
 
Ακόμα και για μια αριστερή κυβέρνηση ήταν ζόρι να «ξετινάξει» με γοργό ρυθμό τις «λίστες της φοροδιαφυγής» με διαφυγόντα κέρδη δισεκατομμυρίων, αλλά και τις δημόσιες "συμβάσεις της διαφθοράς". Ποια είναι η ουσία; Τζίφος. Οι αρχές της Ελβετίας, και επί Σύριζα είχαν εκπλαγεί με τη… διακριτικότητα των ελληνικών αρχών να μην ασχοληθούν, παρά τις οχλήσεις τους, με τις καταθέσεις των Ελλήνων.
Διαβαστε ακομα:

ΕΛΑ, ΜΩΡΕ, ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ...