ΟΤΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΑΖΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΕ ΔΙΣ

 

Βρήκανε 130 εκατομμύρια δολάρια καβατζωμένα στο σπίτι του προέδρου της χώρας, λίγες μόλις μέρες μετά την έκπτωση του με στρατιωτικό πραξικόπημα. Που είναι το περίεργο και το πρωτοφανές; Ποιος, δηλαδή, θα τα αρπάξει πρώτος και καλύτερος, αν όχι ο πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος με εξουσία κυβερνήτη. Και μιλάμε για χώρα τριτοκοσμική, το Σουδάν. Δεν κατάλαβα. Ο πρώτος στο κουμάντο του κράτους αποφασίζει π.χ. να δανειστεί η χώρα του με 50 ή 100 δις, δις όχι εκ.Λοιπόν; Είναι δυνατόν να βάλει την υπογραφή του χωρίς να πάρει την προμήθεια του. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Αδύνατον να μην τα αρπάξει ο πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος της χώρας. Και δεν χρειάζεται καν να τα ζητήσει, αυτοί που θα τον δανειοδοτήσουν, που θα χρηματοδοτήσουν ένα μεγάλο έργο στην χώρα του, θα του τα δώσουν κανονικά. ''Νόμιμα''. Ως είθισται.

Είναι αδιανόητο, είναι απίθανο να μη δωροδοκηθεί ο αρχηγός του κράτους. Αν κάνει τον ''δύσκολο'', αν πει δεν συμφέρει την πατρίδα μου να μπει σε καθεστώς ''οικονομικής βοήθειας'', δεν θέλω να χρεώσω τον λαό μου με κερατιάτικα, τότε ο τύπος κινδυνεύει. Να σαμποταριστεί πολιτικά, κομματικά, να του βγάλουν βρώμες ανύπαρκτες, να του αρπάξουν στελέχη του κ.α. Επειδή είναι πολιτικός ''μη συνεργάσιμος''.

Θα πει ο αφελής ότι ο κυβερνήτης είπε ''ΝΑΙ'' στο δανεισμό διότι διαφορετικά η χώρα θα βάραγε στάση πληρωμών, και ο ίδιος επειδή είναι ηθικός αρνήθηκε κάθε μίζα. Ό,τι έκανε, το αποφάσισε για το καλό του κράτους. Μαλακίες. Από που και ως που ο πρωθυπουργός ξέρει το καλό του κράτους; Με ποια κριτήρια αποφασίζει; Με ποια προσόντα. Κανουμε πλάκα ή μιλάμε σοβαρά;

Ο πρωθυπουργός κατεβάζει τα πανταλόνια στους δανειστές, πιο σωστά σ' αυτούς που βρίσκονται πίσω από το μηχανισμό χορήγησης των δάνεια σε δις, για το... καλό της χώρας. Το καλό, όμως, της χώρας θα φανεί μετά από πέντε, δέκα χρόνια και βάλε. Όταν ο πρωθυπουργός θα είναι... πρώην. Να, γιατί θα τα αρπάξει ο εκλεκτός του λαού. Τα 105 από τα 130 εκ. που βρήκαν οι αρχές του Σουδάν σε διάφορα σημεία εντός της οικίας του έκπτωτου προέδρου ήταν πακεταρισμένα σε δεσμίδες. Ήξερε το κάθαρμα να τα παίρνει, δεν ήξερε να τα κρύβει.

Διαβαστε ακομα:

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΑΠΛΥΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΡΟΣ... ΕΛΒΕΤΙΑ