ΠΙΟ ΤΣΙΓΚΟΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ο ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

 

«Πατέρα, δώσε μου χίλια δολάρια, θέλω να κάνω μία δουλειά». Οκέυ, του είπε ο φάδερ, στα δίνω τα 1.000, όμως με τόκο 10%.

Ο αφελής θα πει ότι αυτά δεν γίνονται. Κι όμως αυτά γίνονται όταν ο πατέρας είναι Εβραίος. Όταν κρατάει την παράδοση της φυλής του, τα άγια των αγίων της εβραιοσύνης.

Μη βιαστείς να κατηγορήσεις τον πατέρα, ότι ήθελε να εκμεταλλευθεί ακόμα και τον γιο του σαν ο χειρώτερος σαράφης. Όχι, κύριε. Δεν σκέφθηκε τοκογλυφικά ο πατέρας του Ροκφέλερ. Απλά ήθελε να ΔΙΔΑΞΕΙ τον πιτσιρικά στην πράξη, να καταλάβει το παιδί στο ίδιο του το πετσί, ποια οφείλει να είναι η επιχειρηματική του σκέψη, ποιοι είναι οι άγραφοι νόμοι της αγοράς. Και, κυρίως, ποια είναι η αξία του χρήματος ως μέσο, ως όπλο στον πόλεμο της προσωπικής του αναμέτρησης με τη ζωή.

Να γράψουμε κάποια πράγματα για τον μυθικό Ροκφέλερ, που έγινε τόσο πανίσχυρος, τελικά εξελίχθηκε στο πρώτο παγκόσμιο τραστ, του οποίου την επεκτατικότητα δεν άντεξε, δεν ανέχθηκε άλλο ούτε η καπιταλιστική θρησκεία των ΗΠΑ. Έπεσαν επάνω του να τον φάνε και πράγματι τελείωσαν τον πρώτο Αμερικανό που είχε ξεπεράσει σε προσωπική, όχι εταιρική, περιουσία το ένα δις δολάρια. Τερατώδες ποσό για την εποχή του.
Ο Ιωάννης Rockefeller ο πλουσιώτερος άνθρωπος στον πλανήτη και μακράν ο Νο1 τσιγκούνης γεννήθηκε Ιούλιο του 1839 και πέθανε το 1937, σα σήμερα 23 Μαίου. . 

Φλας-μπακ στα χρόνια του Ροκφέλερ. Την εποχή του άνθρακα, τότε που δεν άναβαν τις λάμπες για να μη πληρώνουν παραπάνω φωταέριο. Το πετρέλαιο μέσα στα σωθικά της μάνας γης περιμένει τον βιαστή του, τον Τζων Νταίηβινσον Ροκφέλερ. Κάποιος θα έκανε την αρχή. Να βγάλει το πετρέλαιο, να το μεταφέρει, να το διυλίσει. Ποιος θα το κάνει.

Όχι το κράτος, βέβαια. Το κράτος είναι να τα αρπάει, να κονομάει από τα έτοιμα. Από τους φόρους. Όχι να στήνει τεράστια σκεπάρνια να τρουπώνουν τα χωράφια και τα κατσάβραχα. Ο ιδιώτης θα πέσει στην περιπέτεια. Αυτός που βλέπει μπροστά, πολύ μπροστά, και παίζει στα σίγουρα εκεί που οι άλλοι έτρεμαν το ρίσκο.

Μιλάμε για τον Ροκφέλερ, τον ψυχρό εκτελεστή, τον ωμό εκβιαστή, τον πιστό στον θεό της απονιάς. Κανένα πρόβλημα αν τον χαρακτήριζαν αδίστακτο αρχιληστή. Αυτός τα ήθελε όλα. Να μη μείνει ούτε σέντσι στην τσέπη κανενός. Να κερδίζει πανηγυρικά την παρτίδα.

Όσ έκανε ο Rockfeller δεν έχουν ξαναγίνει στην αιωνιότητα. Κυκλοφορούσε με τρύπια παπούτσια και έλεγε στα πέντε παιδιά του ότι είναι φτωχός. Το μεγαλύτερο καρτέλ πετρελαίου στη γη, ο Ροκφέλερ, πήγαινε στο γραφείο του με το λεωφορείο της γραμμής. Δεν έπινε. Δεν ξενοπηδούσε. Δεν είχε χόμπυ. Δεν πέταγε τα ρούχα του αν δεν έλοιωναν, αν δεν τα είχε φάει ο σκώρος. 

Χίλια τα εκατό είμαι σίγουρος σ' αυτό που γράφω. Δεν έγινε Κροίσος ο Ροκφέλερ επειδή ήταν φραγκοφονιάς. Είμαι βέβαιος ότι θα ήταν ακόμα πιο κονομημένος αν ήταν ανοικτοχέρης. Μιλούσε η φύση του, όμως. Δεν μπορούσε να βάλει το χέρι στην τσέπη. Υπέφερε. Άλλο ότι τελικά πριν πεθάνει είχε φτιάξει το Ίδρυμα Rockfeller, που σήμερα διαθέτει την μεγαλύτερη περιουσία από κάθε άλλο παρόμοιο φιλανθρωπικό οργανισμό.

Διαβαστε ακομα:

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΖΩΡΤΖ ΣΟΡΟΣ