''ΡΩΣΙΚΟ'', ''ΓΑΛΛΙΚΟ'', ''ΑΓΓΛΙΚΟ'' ΤΑ... ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

 
Το κείμενο είναι του Παναγιώτη Μπατσαρισάκη και δημοσιεύτηκε στο ZOYGLA.GR

Η Ελλάδα το 1821 επαναστάτησε, αλλά μέχρι το 1827 είχε δύο εμφύλιους και τον Ιμπραήμ να καταπνίγει την επανάσταση στην Πελοπόννησο, τη Στερεά και το Μεσολόγγι, εκμεταλλευόμενος τον στόλο που σάπιζε λόγω της διχόνοιας. Τότε οι Έλληνες, αφού είχαν κατασπαταλήσει το δάνειο της ανεξαρτησίας και υπό την πίεση των Τούρκων που κατέπνιγαν την επανάσταση δέχτηκαν τη βοήθεια της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας που, σα σήμερα 17 Οκτωβρίου, το 1827, νίκησαν στη ναυμαχία του Ναβαρίνου οριστικά τους Τουρκοαιγύπτιους με αποτέλεσμα το νεοσύστατο ελληνικό κράτος να μείνει ουσιαστικά και οριστικά ελεύθερο, αλλά υπό την επιρροή των ξένων δυνάμεων οι οποίες είχαν συμφέροντα η κάθε μία χωριστά.

Ιδρύθηκαν λοιπόν κόμματα για να λειτουργήσει η πολιτική ζωή, με πρώτο το Αγγλικό κόμμα με τους Μαυροκορδάτο, Λόντο , Ζαΐμη, Τομπάζη και Μιαούλη. Ακολούθησε το Γαλλικό κόμμα υπό τον Κωλέττη και τους Προκρίτους και τέλος το Ρωσικό κόμμα με τους Καποδιστριακούς και την οικογένεια Κολοκοτρώνη, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο ορθόδοξο δόγμα.

Ακολούθησαν πάλι εμφύλιοι το 1823-25 , ζητώντας βοήθεια από ξένες δυνάμεις. Το Αγγλικό και το Γαλλικό κόμμα επικράτησαν κατά του Ρωσικού λόγω της βοήθειας των περιβόητων δανείων, του 1824 ποσού 800.000 λιρών από τα οποία μόνο το 59% μας δόθηκε δηλαδή 348.000 λίρες. Από το δεύτερο δάνειο 2.000.000 λιρών το 1825 αποδόθηκε μόνο το 55,5% δηλαδή 572.000 λίρες.

Αυτά ήταν τα ποσά που λάβαμε, όμως χρωστούσαμε το 1854 στους Άγγλους μόνο για το δάνειο των 2.000.000 λιρών, 8 εκατομμύρια, δηλαδή τετραπλάσια χρήματα.

Οι Άγγλοι υποστήριζαν την προστασία μας από την θάλασσα, οι Γάλλοι πλάσαραν τον φιλελευθερισμό και οι Ρώσοι κατά τα γνωστά προέβαλαν την ομοδοξία.

Ο Κριμαϊκός Πόλεμος απέδειξε ότι κάθε μία δύναμη εξυπηρετούσε τα δικά της συμφέροντα. Κύριος λόγος ήταν η κατάκτηση εδαφών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, την οποία βέβαια κατά κάποιο τρόπο διέλυσαν , περιορίζοντας την στα σημερινά γνωστά όρια της Τουρκίας. Όλα τα παραπάνω θυμίζουν την σημερινή κατάσταση της χώρας, κάνοντας προσομοίωση τουλάχιστον στο χρέος του οποίου οι τόκοι που πληρώνουμε είναι δυσβάσταχτοι αλλά και οι επιρροές και οι συγκρούσεις στρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων (ενεργειακά αποθέματα) είναι τεράστιες.

H Ελλάδα όμως έχει πλέον δύο πλεονεκτήματα. Είναι μέλος του πυρήνα του ευρώ έχοντας νόμισμα ευρωπαϊκό, το οποίο και επηρεάζεται σημαντικά από την πορεία της οικονομίας της. Ακόμη η Ελλάδα την σύγχρονη εποχή έχει επιρροές και από άλλες δυτικές δυνάμεις ΝΑΤΟ – ΗΠΑ . Παρ' όλα αυτά οι πολιτικές δυνάμεις σύρονται σε μια διαφαινόμενη επανάληψη της ιστορίας με μοχλό το χρέος μας, αλλά και πάλι γεννιέται το μεγάλο ερώτημα γιατί αφού όλες οι χώρες του κόσμου ζουν – λειτουργούν – αναπτύσσονται με χρηματοδοτήσεις, η Ελλάδα παραμένει υποτελειακά εξαρτώμενη;

Το ρολόι του παγκόσμιου χρέους λέει ότι όλοι χρωστάνε σε όλους δεκάδες τρισεκατομμύρια αλλά μόνο η Ελλάδα βρίσκεται σε τέτοια βαρύτατα – βάρβαρα – τιμωρητικά μνημονιακά προγράμματα, βορά στις ορέξεις και αντιπαλότητες ΔΝΤ και Κομισιόν.

Διαβαστε ακομα:

ΤΑ ΝΤΟΛΑΡΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ