ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΜΟΛΥΒΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΙΡΑ

 

Την τρώει στο σβέρκο γονατιστός, με τα χέρια πίσω δεμένα, χαλαρώνει, χάνεται...και κλάπ γαλήνια αποχωρεί από τούτο τον μάταιο κόσμο. Δεν του την χώνουν στο δόξαπατρί, στο κρανίο, ούτε βλέπει από πίσω του αυτόν που σε λίγα δευτερόλεπτα θα του την ανάψει. Ο εκτελεστής, ανέκφραστος, παρακαλώ, φοράει άσπρα γάντια. Κυριλάτα πράματα. Πολιτισμένα.

 

Πιάστηκε να κάνει την παγαποντιά; Με συνοπτικές διαδικασίες κρίνεται ένοχος και καπάκι, χωρίς πολλά, διότι έχουμε κι άλλες δουλειές, τον ντύνουν, τον σιδερώνουν, τον ξυρίζουν και τον γονατίζουν, πανέτοιμο να τον στείλουν σενιαρισμένο. Είπαμε, γονατιστό του ξηγούνται την πιστολιά στο συγκεκριμένο σημείο, πίσω, στην βάση του κρανίου. Και ακριβώς για το επίσημον της εν λόγω διαδικασίας στο όνομα του λαού, του νόμου, της πατρίδος, του έθνους και όλων αυτών των τιμημένων κόλπων, ο πυροβόλων φέρει γάντια λευκά. Όλα γίνονται αφού προηγήθηκε δίκη, μια κι έξω, ούτε έφεση στον άρειο πάγο, ούτε προσφυγή στο συμβούλιο επικρατείας, ούτε περιμένουμε χάρη από τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα στην Κίνα.

 

Μιλάμε συγκεκριμένα. Το 2004 εκτελέστηκαν 3.400 θανατικές ποινές. Πολλές. Πάρα πολλές. Όσο κι αν είναι πολλοί, αμέτρητοι οι κιτρινιάρηδες, είναι τεράστιο το νούμερο των συλληφθέντων ενόχων και τους άξιζε τέτοιο πακετάρισμα. Μιλάμε για σκάνδαλα. Για οικονομικά εγκλήματα. Για καταγγελίες, ότι έχουν γίνει λοβιτούρες πάνω στις γνωστές παρτιτούρες από επιχειρηματίες που νταραβερίζονται με το δημόσιο. Η αιώνια ιστορία. Που πάντα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Και δεν χρειάζεται να έχεις πιει το έξυπνο νερό για να πάρεις πρέφα ότι οι εννέα στους δέκα απ' αυτούς που διαμαρτύρονται ως ριγμένοι, αδικημένοι, είναι οι πιο βρώμικοι, οι πιο διαπλεκόμενοι. Φωνάζουν επειδή μένουν στην απ’ έξω.

 

Τρομερό πρότζεκτ το σκάνδαλο. Το Νο1 εμπορικό προϊόν με σίγουρα κέρδη. Και δεν είναι μόνον η κονόμα, τα ατέλειωτα πακέτα από το ξέσκισμα που κάνουν στο δημόσιο με τις ληστρικές συμβάσεις. Εδώ άλλος ποντάρει τα πάντα στο σκάνδαλο για να γίνει πρωθυπουργός. Φοβερά πράγματα. Βλέπεις τον απατεώνα τον πολιτικό που τα βγάζει φόρα παρτίδα όλα βρώμικα και σικέ, ακόμα και τις πιο έντιμες συμφωνίες μόνον και μόνον για να ρίξει λάσπη στον αντίπαλο, να πάρει ο ίδιος πόντους και να εμφανισθεί σταυροφόρος της κάθαρσης και της εξυγίανσης. Παραμύθια.

 

Απατεώνας και ο εκδότης και ο καναλάρχης και ο μεγαλοδημοσιογράφος. Να κονομήσει θέλει κι αυτός από το σκάνδαλο. Να μπει στην μοιρασιά. Κι αν είναι στημένος από την άλλη πλευρά, τότε είναι που γαυγίζει σαν το πεινασμένο σκυλί σε πάσαλο.

 

Δεν ξέρει κανείς πόσοι από τους 3.400 εκτελεσθέντες πέρυσι με άσπρα γάντια στην Κίνα πιάστηκαν κι αυτοί ένοχοι για οικονομικά σκάνδαλα. Κίνα είναι αυτή. Κράτος. Κομματικό κράτος. Δεν υπάρχουν Χατζηνικολάου και Έλλη Στάη να λένε ό,τι γουστάρουν, να ρωτάνε ό,τι ανεβάζει τηλεθέαση. Τι μαλακίες είναι αυτές; Εδώ υπάρχει πρόγραμμα και στόχοι. Ούτε πλάκα κάνουμε, ούτε στήνουμε σώου. Βγαίνει η παρουσιάστρια της κινέζικης τηλεόρασης και κάνει ένα σχόλιο ενώ η κάμερα δείχνει πλάνα από την συνδιάσκεψη για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις μπροστά σε ακροατήριο χιλίων ατόμων. Όταν λέμε δημοσιογραφικό σχόλιο εννοούμε υπαγορευμένο σχόλιο. Είπαμε. Δεν μπορεί ο κάθε Ρούλης να λέει ό,τι του καπνίσει. Δουλειά κάνουμε. Έχουμε πλάνα εμείς.

 

«Η οικονομική επιτροπή της Κεντρικής Επιτροπής του κομουνιστικού κόμματος είχε υπολογίσει ότι το ΑΕΠ θα είναι 8,7% το 2005…» λέει η παρουσιάστρια της κινέζικης κρατικής τηλεόρασης. Προσοχή. Δεν είπε ότι η Κ.Ε. είχε υποδείξει να πάει στο 8,7% το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, ούτε ότι ελπίζει να πιάσουν τούτο το νούμερο Στην συνδιάσκεψη, όμως, ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ έφθασε στο 9,3%. Οπότε; Μην πιάσουν δουλειά οι κύριοι με τα άσπρα γάντια… Δεν σας είπαμε 8,7%; Τότε, βρε ανίκανοι, γιατί σας ξέφυγε στο 9,3%; Για ελάτε στο θείο, για talk to you… Για να ετοιμάζονται τα άσπρα γάντια.

 

Καλύτερο είναι το 9,3% από το 8,7%. Σημαίνει ότι το κράτος κέρδισε περισσότερα λεφτά απ’ όσα περίμενε. Κανονικά αν ήταν καπιταλιστές οι Κινέζοι, οι κομουνιστές Κινέζοι, οι κομματικοί Κινέζοι, θα πανηγύριζαν. Η Κεντρική Επιτροπή έχει μυαλό, όμως. Αν, σου λένε, δεν ελέγχουμε τα κέρδη, αν μας ενδιαφέρει μόνον το Σήμερα, όσο το δυνατόν πιο πολλά, τότε θα σκάσουμε. Τότε θα βαρέσουμε κανόνι στο μέλλον. Δεν γίνεται να κονομάς περισσότερο απ’ όσο το έχεις μοντάρει, δηλαδή να έχεις κερδοφορία σε βάρος του Αύριο.

 

Το γαμημένο το κέρδος. Η μεγαλύτερη καύλα της ζωής. Η κονόμα. Και δεν είναι μόνο ότι γεμίζει η τσέπη, είναι και η ηδονή της κατάκτησης του χρήματος. Το πιο γλυκό ναρκωτικό. Η πιο ακατανίκητη πρέζα. Στο χειρώτερο καθεστώς να βρίσκεσαι, στο πιο απάνθρωπο, στο πιο ηθικό, με τους πιο σκληρούς νόμους, έτσι και την πέσεις στο μέλι είναι πολύ δύσκολο να μην απλώσεις χέρι.

 

Κινέζικη εταιρεία εκτός έδρας. Κινέζικη, δηλαδή κρατική εταιρεία, συγκεκριμένα στην Μαλαισία και βουτήξανε δεκαπέντε γιάπηδες που λαμογιάρισαν εκατό εκατομμύρια δολάρια. Την πιάσανε την φάμπρικα και… Τι, και; Είπαμε. Άσπρα γάντια.

 

Για σκέψου εκείνα τα δευτερόλεπτα, σέρνεται γονατιστός με τα χέρια σφιγμένα από πίσω γνωρίζοντας ότι από στιγμή σε στιγμή θα του σφηνωθεί το ζεστό μολύβι και θα τον παγώσει αμέσως, για πάντα. Και μετά θα σε παραλάβουν τέσσερις να του κάνουν τη μικρή, τη σύντομη βόλτα μέχρι το έσχατο πόστο σου. Μέχρι εκεί που θα σε «τακτοποιήσουνε», σε τάφο. Δεν θέλεις να το σκέπτεσαι. Μοιάζει με σκηνή από το σινεμά, έτσι βλέπεις το όλο έργο, όχι ότι πρόκειται να σου συμβεί πραγματικά και γι’ αυτό χωρίς τις απαιτούμενες προφυλάξεις την πέφτεις στο μέλι.

 

Φοβερά πράγματα. Μεγαλύτερη αμαρτία από την κονόμα, από την αρπαχτή, είναι η υποκρισία που πέφτει στο σκάνδαλο. Όλοι κι όταν λέω όλοι, δεν εννοώ μόνον όσοι γυροφέρνουν την πίτα, από επιχειρηματίες μέχρι πολιτικούς και εκδότες, εννοώ και τους λεγόμενους απλούς ανώνυμους πολίτες. Ποιος δεν θα ήθελε να κονομήσει παράνομα χωρίς να τον πάρουν πρέφα, δηλαδή χωρίς τον κίνδυνο των λευκών γαντιών, βρε ακόμα και την απειλή της φυλακής; Ποιος; Τι να λέμε τώρα. Κι όμως, στο όνομα του λαού, της κοινωνίας, βγαίνουν ακόμα και οι σεσημασμένοι απατεώνες της πιάτσας και παίζουν μπάλα στην σκανδαλολογία και είναι στο περίμενε να μπουν στο κόλπο.

 

«Γαμιέται η διαιτησία» φωνάζουν οι κάφροι από την εξέδρα όταν αδικεί ή νομίζουν ότι αδικεί την ομάδα τους το κοράκι. Αν, όμως, τους ευνοήσει, τότε οι κάφροι κάνουν την χειρώτερη πουστιά, δηλαδή το κορόιδο, ενώ μπροστά τους ο διαιτητής έσφαξε την αντίπαλη ομάδα.

 

Καριολισμός. Ποιος κομουνισμός και καπιταλισμός. Καριολισμός είναι το διαχρονικό καθεστώς σ’ όλα τα συστήματα. Μιλάμε πολύ σοβαρά. Όταν βάζεις τα σκάνδαλα από τη μια και από την άλλη τη σκανδαλολογία, τότε έχεις έτοιμο το συμπέρασμα. Γιατί περνάνε στο ντούκου και τα δύο πλάνα. Και οι ένοχοι σκανδάλων, και όσοι αέρα πατέρα έπαιξαν για πάρτη τους μόνο επικοινωνιακά τη σκανδαλολογία.

 

Καριολισμός. Δηλαδή; Η κοινωνία παραμένει νοσηρή και γι' αυτό παράγει σκάνδαλα και ανέχεται τους σκανδαλολόγους. Ακόμα, η ίδια η κοινωνία απαλλάσσει τους επαγγελματίες σκανδαλοποιούς. Άρα; Είστε καριόληδες. Βιώνετε τον καριολισμό. Εν καριολισμώ πορεύεστε.

ΑΥΡΙΟ η συνέχεια, το Β' μέρος του σεντονιού

Διαβαστε ακομα:

ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!