Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Τι γίνεται με την εκκλησιαστική περιουσία; Να θυμίσουμε πως όσες φορές η Πολιτεία αποπειράθηκε να την οικειοποιηθεί, βρέθηκε μπροστά σε δυναμικές αντιδράσεις από πλευράς κλήρου, ενώ μία φορά η διαφορά έφτασε μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Με την παραμύθι φούρναρης αριστερή κυβέρνηση η Εκκλησία έκανε κόλπο. Ο αρχιεπίσκοπος πρόσφερε στο κράτος οικειοθελώς την περιουσία της Εκκλησίας με μία προϋπόθεση. Να την αξιοποιήσει η κυβέρνηση της αριστεράς κι από τις προσόδους που θα προκύψουν, να απαλύνει το τότε δημόσιο χρέος. Μεγάλο το πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα. Μ΄ άλλα λόγια ο Ιερώνυμος ζητούσε ένα.. θαύμα από τον αριστερό πρωθυπουργό.
Αλήθεια ποια και πόση ακριβώς είναι η περιουσία της Εκκλησίας; Κανείς δεν γνωρίζει. Και πως ο Τσίπρας με τον άλλον, τον Βαρουφάκη, να έκανε προσοδοφόρα την εκκλησιαστική περιουσία, όταν στα χαρτιά ήταν ελλειμματικός ο λογαριασμός από το 2009. Και η οικονομική κρίση ήταν καταστροφική για την εκκλησιαστική περιουσία. Στα κάτω οι τραπεζικές της μετοχές, σε πτώση τα έσοδα της. Η εκκλησιαστική περιουσία αποτελείται από εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης, αμέτρητα αστικά ακίνητα, μετοχές και καταθέσεις που κατανέμονται σε περισσότερα από 6.700 (!) Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου όπως μητροπόλεις, ενοριακούς ναούς, μοναστήρια και «ιερά καθιδρύματα».
Πριν από την κρίση μόνο η περιουσία της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), χωρίς δηλαδή την περιουσία μητροπόλεων, μονών και ναών, υπολογιζόταν στο ποσό των 700 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν περιλαμβάνονται κατοικίες, καταστήματα και χώροι στάθμευσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Δηλαδή μπόλικος ΕΝΦΙΑ. Αναφέρουμε μόνο το κτήριο της οδού Μητροπόλεως, όπου στεγαζόταν το υπουργείο Παιδείας, το κτίριο της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Πανεπιστημίου καθώς και το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» στην οδό Ερμού. H EKYO στο Λεκανοπέδιο διαθέτει περισσότερα από 350 ακίνητα, συνολικής επιφανείας άνω των 60.000 τ.μ. Και όμως το ταμείο είναι μείον. Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, θα έλεγε ο εκκλησιαστικός υμνωδός.
Διαβαστε ακομα:
Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ