ΟΛΟ ΠΙΟ ΥΨΗΛΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΤΟΥ

 

Ο άνθρωπος δεν ξέρει, δεν θέλει να ξέρει τι είναι σεμνότητα. Αυτή την αρετή που επιβάλλεται να φοράει επάνω του όπως το ρούχο που σκεπάζει το σώμα του. Την απουσία της σεμνότητας θα τη βρεις περισσότερο στην εξουσία.

Γράφω κάποιες αράδες με αφορμή το μεγαλύτερο κτίριο (φωτό) που έφτιαξαν οι Κινέζοι. Τόσο μεγάλο που χωράει τρεις φορές το αμερικανικό Πεντάγωνο. Πεντακόσα μέτρα επί τετρακόσα και ύψος 100 μέτρα. Και τι είναι αυτό, ρε, επιτυχία είναι;

Η επίδειξη του πλούτου και της δύναμης εκδηλωνόταν και στους ουρανοξύστες. Στα πολυόροφα κτίρια που έξυναν τον ουρανό. Την ανθρώπινη φύση την χαρακτηρίζει η ματαιοδοξία, που αποζητά την προσοχή, την αναγνώριση, το θαυμασμό.

Λένε, βέβαια, ότι τα θηρία που κτίζουν, αυτό το κυνήγι του ύψους, που κι αυτό είναι ένας αγώνας δρόμου για την κατάρριψη του ρεκόρ του υψηλώτερου κτιρίου, οφείλεται σε λόγους πρακτικούς. Ο κόσμος είναι περισσότερος, οι πόλεις δεν μπορούν να επεκταθούν, άρα για να χωρέσουν όλοι θα… ανέβουμε προς τα επάνω.

Η κούρσα για ακόμα πιο υψηλά κτίρια ξεκίνησε το 1885 στο Σικάγο με 12 ορόφους και το 1890 στη Νέα Υόρκη με το κτίριο Πούλιτζερ, ύψους 102μ., που κατεδαφίστηκε το 1955. «Αστείο» ύψος, μόνον 300μ., έχει ο Πύργος του Άυφελ στο Παρίσι. Σήμερα σηκώνουν πύργους υψηλώτερους από χίλια μέτρα.

Στην Ελλάδα ο αείμνηστος αρχιτέκτων Πικιώνης, όπως και οι ζωγράφοι Χατζηκυριάκος Γκίκας, Τσαρούχης είχαν ασκήσει σκληρή κριτική πριν 50 χρόνια για το ξενοδοχείο Hilton. Το θεωρούσαν μια ύβρι, ένα κτίριο ανένταχτο, ξεκρέμαστο, προβληματικό. Ότι έκανε «επίθεση» στη συμβολική υπεροχή της Ακροπόλεως.

Το ψηλότερο κτίριο στην Αθήνα είναι ο 28 ορόφων, ύψους 103.μ Πύργος Αθηνών, στην οδό Μεσογείων. Το Hilton είναι με 14 ορόφους 65μ.

Διαβάστε ακόμα:

Υμνο στον άνδρα με συνείδηση αποστολής