ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΦΙΟΥΜΟ ΕΩΣ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

 

Βγαίνει στον αέρα το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στην ευρωπαϊκή Ιστορία μετά τον πόλεμο. Ο Βρετανός υπουργός εθνικής αμύνης, παντρεμένος βέβαια, έχει ερωτική σχέση μ΄ένα κωλ γκερλ που δουλεύει για την Σοβιετική Ένωση. Εποχή ψυχρού πολέμου, όπου Δύση και Ανατολή αποτελούν δύο διαφορετικούς κόσμους και φανερά η μία πλευρά θέλει να υπονομεύσει την άλλη, με κάθε τρόπο.

Είναι η πασίγνωστη υπόθεση «Κριστίν Κήλερ» από το όνομα της «καλλιτέχνιδας» που ο γκόμενός της, ο ναυτικός ακόλουθος της σοβιετικής πρεσβείας στο Λονδίνο, μαθαίνει τα μυστικά του υπουργείου στρατιωτικών, επειδή το κορίτσι έχει ξεμυαλίσει τον Άγγλο υπουργό Τζων Προφιούμο. Πρόσεξε πού κατ’ αρχήν σταματάει ο αποδυτηριάκιας.

«Δεν έχω καμμία σχέση με την υπόθεση, δεν γνωρίζω καμμία Κριστίν Κήλερ» είπε ο Τζων Προφιούμο, φαβορί να γίνει αυτός αρχηγός στους τόρυς, στο κόμμα των συντηρητικών. Τελικά, μετά από τρεις εβδομάδες δεν είχε άλλη επιλογή. Τα παραδέχθηκε όλα. Και λέω εγώ.

Γιατί, κύριε υπουργέ, με δουλεύεις; Γιατί μου έλεγες ψέματα; Αν ήθελες ξύλο μια φορά που τα έφτιαξες με μια ξένη πράκτορα, θες δυο φορές ξύλο, έτσι λέω εγώ, όταν μου λες ψέματα. Να σου πω με την ευκαιρία κάτι άλλο.

Ο Εβραίος απαγορεύεται να αρνηθεί τη θρησκεία του. Την εβραιοσύνη του. Το ότι είναι Εβραίος. Έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί να απαντήσει, αν τον ρωτήσουν βασανιστές π.χ. «Είσαι Εβραίος;». Αν, όμως, απαντήσει «Δεν είμαι Εβραίος», τότε η πατρίδα τον ξεγράφει. Τι θέλω να πω;

Είναι βαρύ αμάρτημα το ψεύδος. Δεν έχει το δικαίωμα, πολύ περισσότερο ο δημόσιος άνδρας, να λέει ψέματα. «Είμαι αθώος» λέει ο Τσοχατζόπουλος, ο Λιάπης, ο Φιλιππίδης. Οι αράδες αυτές με αφορμή ότι σα σήμερα, 30 Ιανουαρίου, το 1915, γεννήθηκε ο Τζων Προφιούμο.

Διαβάστε ακόμα:

Τα μπούτια της χορεύτριας σκεφτόταν ο υπουργός