Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ «ΣΗΚΩΣΕ» ΤΟ ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ

 

Λας Βέγκας. Μια πόλη σε δυο λέξεις. Χτισμένη για να στεγάσει τις παράνομες δραστηριότητες των μαφιόζων στη μέση του πουθενά. Στην έρημο της Νεβάδα. Αυτή η πολιτεία και η Αριζόνα χρησιμοποιήθηκαν σα χαβούζα από το Αμερικάνικο ομόσπονδο κράτος για να κάνει πολιτική διαπλοκής με τους μαφιόζους και τους ινδιάνους.

Οι μαφιόζοι πήραν έρημο και γέννησαν τζόγο, ποτό και πουτάνες. Οι ινδιάνοι το κοκκινόχωμα και τα λασπόνερα του Γκραν Κάνυον και το έκαναν τον πρώτο τουριστικό προορισμό των ΗΠΑ.

Σα σήμερα, 15 Μαϊου, το 1905 ιδρύθηκε το Λας Βέγκας. Η πόλη του τζόγου. Ένας προορισμός για άρρωστους και ''χαζοπαίκτες''. Μετά από 111 χρόνια το επισκέπτονται περισσότεροι από 75 εκατομμύρια ανθρώποι ετησίως! Γιατί; Θα μου πεις, εφόσον έχεις κάνει μια τσάρκα προς τα 'κει, επειδή διαθέτει χλιδή, τζόγο, πουτάνες, σώου, τρελλά πάρτυ, Γκραν Κάνυον στα πέντε βήματα κ.α. Όχι, κύριε. Δεν είναι αυτό.

Το Λας Βέγκας διαθέτει ΜΥΘΟ. Εκεί είναι η διαφορά. Ο μύθος, κύριε. Αυτός που έχει δημιουργηθεί με μεγάλη επιμέλεια μέσα στα χρόνια. Τα τελευταία τριάντα δουλεύονται οι λεπτομέρειες.

Τα θεματικά ξενοδοχεία δημιουργήθηκαν μετά από εξαντλητικές έρευνες των προτιμήσεων του κοινού. Το MGM έκανε μια μεγάλη γκέλα. Αρχικά είχε κτιστεί με στόμα λιονταριού, έτσι να είναι η κεντρική είσοδος. Διαπίστωσαν στην πορεία ότι οι ασιάτες τουρίστες δεν το πλησίαζαν, και έψαξαν το γιατί. Επειδή γιαπωνέζοι. Κορεάτες και λοιποί σχιστομάτηδες το θεωρούν γρουσουζιά. Χωρίς δεύτερη σκέψη το ξενοδοχείο γκρεμίστηκε και ξανακτίστηκε.

Σημαντική λεπτομέρεια που γιγάντωσε το μύθο του Βέγκας και του έδωσε χολιγουντιανές διαστάσεις. «What happens in Vegas stays in Vegas». «Ό,τι συμβαίνει στο Βέγκας, μένει στο Βέγκας». Σίγουρα το έχετε ακούσει. Ασύλληπτη... σύλληψη. (στη φωτό σκηνή από την τεράστια εμπορική επιτυχία Hangover όπου το συγκεκριμένο σλόγκαν χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές).

Αυτό που πιθανότατα δεν ξέρετε είναι ότι η πατρότητα της διάσημης φράσης - φετίχ ανήκει σε Ελληνα. Ελληνοαμερικάνο, κάποιον ονόματι Μπίλυ Βασιλειάδη. Μιλάμε για το απόλυτο σλόγκαν που έφερε δισεκατομμύρια δολάρια στην πόλη της «αμαρτίας». Η δύναμη των λέξεων στη συντήρηση ενός μύθου.

Διαβάστε ακόμα:

Ο δρόμος με τα θηριώδη καζίνο