Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΜΠΟΥΚΑ ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΣΤΟ ΕΝΤΕΜΠΕ

 

Σηκώνεται το αεροπλάνο της Air France από το αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ, ξημερώματα Κυριακής 27 Ιουνίου σα σήμερα, το 1976, με προορισμό το Παρίσι. Στάση στην Αθήνα. Όσο πιο σύντομα θα περιγράψουμε την πιο συναρπαστική, μοιάζει με σενάριο χολυγουντιανής ταινίας, αλλά και την πιο πετυχημένη επιχείρηση κομάντος στην Ιστορία.

Στην Αθήνα επιβιβάζονται 58 επιβάτες, ανάμεσά τους ένας Περουβιανός, ένας Κολομβιανός, ένας από το Μπαχρέιν και μια γκόμενα από το Εκουαδόρ. Οι αεροσυνοδοί όταν πια οριζοντιώθηκε το σκάφος ετοιμάζονται να σερβίρουν το γεύμα στους 246 επιβάτες. Η γκόμενα από την πρώτη θέση κατευθύνεται στο πιλοτήριο, από πίσω της ο Περουβιανός, και οι δύο είναι οπλισμένοι. Χάνεται η επαφή μέσω ασυρμάτου με το airbus, που αλλάζει πορεία.

Εποχή που τα μέτρα ασφαλείας είναι τέτοια που προσφέρονται για αεροπειρατείες από παλαιστινιακές οργανώσεις. Το αεροπλάνο κατευθύνεται στη Λιβύη, ενώ τις συνομιλίες στο πιλοτήριο “πιάνουν” οι Ισραηλινοί στην Ιερουσαλήμ και επιτόπου τσεκάρουν ότι στο καταληφθέν airbus υπάρχουν 77 πατριώτες τους.

Τελικά, το αεροπλάνο προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Εντέμπε της Ουγκάντας, χώρας εχθρικής του Ισραήλ, επί δικτατορίας του παρανοϊκού Ίντυ Αμίν Ντάντα. Ένα χρόνο πριν ο παλαβός έδωσε διορία 4 ημερών στους 500 Ισραηλινούς της χώρας του να εγκαταλείψουν την Ουγκάντα.

Όρος των αεροπειρατών. Απελευθερώνουμε τους ομήρους αφού το Ισραήλ αποφυλακίσει Παλαιστίνιους αγωνιστές. Με προϋποθέσεις, όμως, που δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη, από πλευράς Ισραήλ, ότι θα τηρηθεί ενδεχόμενη συμφωνία των δύο πλευρών. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ καλεί τον επιτελάρχη στρατού. Δεν θα διαπραγματευθούμε, τι προτείνεις;

Στη συνέχεια του έργου, στις 30 Ιουνίου απελευθερώνονται 47 επιβάτες, κανένας εβραϊκής καταγωγής. Το πλήρωμα της Air France αρνείται να “ελευθερωθεί”, ο κυβερνήτης δεν φεύγει από το αεροπλάνο, δεν εγκαταλείπει τους αιχμάλωτους επιβάτες!!! Ξεκινά η επιχείρηση Thunderball από το Ισραήλ. Φοβερά πράγματα θα ακολουθήσουν...

Απελευθερώνονται άλλοι 101 επιβάτες, πάλι κανένας Εβραίος. Στις 3 Ιουλίου τέσσερα μεταγωγικά Hercules απογειώνονται από το Ισραήλ. Από κοντά δύο μπόινγκ, το ένα έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο εκστρατείας. Στο Έντεμπε θα γίνει κόλαση, όσο κι αν δουλέψει με ακρίβεια η επιχείρηση είναι αδύνατον να μη χυθεί αίμα εβραϊκό.

Τα μεταγωγικά προσγειώνονται κρυφά στις 11μ.μ. στην πίστα του Εντεμπε. Ξεκαβατζάρουν από τα αεροπλάνα δύο Land Rover και μία κατάμαυρη mercedes, ακριβώς ίδια με την προεδρική του Αμίν Ντάντα που συνοδεύεται από τζιπ, επίσης με διακριτικά του δικτάτορα. Πράγματι η ''προεδρική'' αμαξάρα ξεγελάει τη φρουρά του αεροδρομίου.

Όλα έγιναν αστραπιαία. Με απόλυτη βία. Οι Ισραηλινοί κομάντος μπουκάρουν στο κτήριο που βρισκόντουσαν οι αεροπειρατές, σκοτώνουν και τους 7, όπως και τους 22 ένοπλους της Ουγκάντα. Προηγουμένως με διακριτικά αεροσκάφους airbus της Air France το ένα Ηρακλής C-130 παίρνει άδεια προσγείωσης, δήθεν ότι μεταφέρει τους αποφυλακισθέντες Παλαιστίνιους. Τα αποσπάσματα των Ισραηλινών κομάντος κτυπάνε σύμφωνα με το σχέδιο δράσεως. Εκτός των άλλων, με εμπρηστικές βόμβες καταστρέφουν δέκα μιγκ της αεροπορίας της Ουγκάντας.

Σε λιγώτερο από μία ώρα τα μεταγωγικά του Ισραήλ μαζί με τους ομήρους και τις σορούς 4 νεκρών την κοπάνησαν από το Έντεμπε. Παγκόσμιος θαυμασμός για την τολμηρή και τόσο αποτελεσματική επίθεση των Ισραηλινών σε εχθρικό έδαφος.

Διαβάστε ακόμα:

Κομουνιστής της ιδέας, όχι του κόμματος