ΑΡΧΟΝΤΑΝΘΡΩΠΟΣ Ο ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ
Εγώ ξέρω από πιτσιρικάς ότι τον λέγαμε μυτόγκα αυτόν που είχε μεγάλη μύτη. Με φιλοσοφία κωλοπαιδισμού μεγαλώσαμε κι αυτό είμαι σίγουρος ότι χαρακτηρίζει όλες τις γενηές, προ και μετά Χριστού. Μη βλέπαμε κάποιον με «κουσούρι» και επιτόπου του κολλούσαμε το παρατσούκλι. Ο «κανιάς» για τον μακρυπόδαρο, ο «ζουμπάς» για τον κοντοσπούπη.
Ένα είδος τσογλανισμού είναι η προδιάθεση όλων, όχι μόνον των παιδιών της σχολικής ηλικίας, να αγνοούνς το όνομα κάποιου και να τον αποκαλούν με μια βρισιά. Στραβός και στραβούλιακας ο διοπτροφόρος, μαντράχαλος και ντερέκι ο ψηλός, ο ψηλέας. Και μυταράς αυτός που κυκλοφορεί με μεγάλη μύτη. Όπως κοιλαράς ο χοντρός και μπουχέσας, κι ένα σωρό άλλα.
ΤΟ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ θα βρεθεί ακόμα κι όταν ο άλλος δεν έχει μεγάλα ή, μικρά δάκτυλα, πολύ μαύρο ή, πολύ άσπρο δέρμα, αν είναι κάργα στο λίπος ή, του φαίνονται τα κόκκαλα. Ακόμα κι αν το σώμα δεν δίνει την αφορμή για παρατσούκλι, θα βρεθεί κάτι άλλο, θα τον πουν «βλάχο» επειδή είναι από την επαρχία, «φυτό» αν είναι επιμελής μαθητής κ.α.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη οι άνθρωποι που έχουν μεγάλη μύτη πλεονεκτούν σε σύγκριση μ’ αυτούς που γεννήθηκαν με μικρή, κομψή μύτη.Ποιο είναι το καλό του μυταρά και της μυταρούς;Η μύτη τους, ακριβώς επειδή είναι χοντρή και παχουλή και μεγαλύτερη από το κανονικό από το συνηθισμένο λειτουργεί σαν ασπίδα υγείας.Σα μια φυσική προστασία του σώματος από μολύνσεις, ιώσεις.
Έχεις μεγάλη μύτη, με υπερβολικά ρουθούνια που σπάνε την αρμονία του προσώπου σου, που δίνουν ένα τόνο αντιαισθητικής εικόνας, που καπελώνουν τα άλλα χαρακτηριστικά, μάτια, χείλη, μάγουλα, μέτωπο, πηγούνι. ε, δεν θα πρέπει να νοιώθεις δυστυχής.Ούτε να σκέπτεσαι την επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό για να σου σενιάρει τη μύτη, να στην προσαρμόσει ταιριαστά στη φάτσα σου.
Μεγάλο κεφάλι; Ο κύριος είναι κεφάλας.
Μεγάλα αυτιά; Ρε, τον μαλάκα τον αυτιά.
Γουστάρει να έχει μακρυά μαλλιά; Είναι ο μαλλιάς.
Είναι χοντρός; Μπούρδας είναι.
Είναι αδύνατος; Οδοντογλυφίδα είναι.
Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό.Δεν υπάρχει λαός που να μην είναι εύκολος στην εκτός εκκλησίας βάπτιση «ονομάτων» που δηλώνουν πνεύμα ευθυμίας και παρέας μέχρι διάθεση της υποτίμησης, της γελιοποίησης κάποιου ατόμου.
Να επανέλθουμε στους… μελιτζάνες, σ’ αυτούς που στη θέση της μύτης έχουν μία σε σχήμα μελιτζάνας.Η Μπάρμπαρα Στραϊζαντ είναι και γαμώ τις μυτόγκες. Και δεν την σουλούπωσε ποτέ. Και τεράστιο σουξέ έκανε σαν τραγουδίστρια, και Όσκαρ πήρε σαν ηθοποιός και ζευγάρωσε με επώνυμους επιτυχημένους άνδρες. Το ίδιο και ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ, τρομερό θηρίο σαν ηθοποιός, που έκανε σπάνια καριέρα, παρ’ ότι μυταράς κι αυτός.
Γενικά η μεγάλη μύτη, σε πολλές εποχές, έδινε… πόντους αξιοπιστίας και κύρους σ’ ένα άτομο. Δεν θεωρούνταν μόνον αρχοντικός, επιβλητικός ο μυταράς, αλλά και άτομο υψηλής νοημοσύνης. Ο αρχοντάνθρωπος ήταν ο μυταράς, όχι αυτός με τα γουρλωμένα μάτια, με τα πεταχτά αυτιά, τα σαρκώδη χείλη, το μυτερό πηγούνι.
Κάποιοι άνθρωποι έφθασαν να κυκλοφορούν στο δρόμο με προστατευτικά της μύτης. Για να μην εισπνέουν τους επικίνδυνους για την υγεία ατμοσφαιρικούς ρύπους.
Σύμφωνα με τα πειράματα της μελέτης η μεγάλη μύτη εμποδίζει κατά 7% λιγώτερο την είσοδο από τα ρουθούνια τα αερομεταφερόμενα βακτηρίδια και σωματίδια της σκόνης ή, της γύρης.Αύριο μπορεί να μας γνωστοποιήσουν άλλοι ερευνητές ότι π.χ. αυτοί που έχουν αυτιά προπέλες θα ακούν περισσότερο ή, ότι τα μεγαλύτερα αυτιά μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την απειλή των μολύνσεων.
Έτσι και με τους μυταράδες. Θα πρέπει πλέον να ξεπεράσουν το… πρόβλημά τους, για το οποίο βέβαια δεν φέρουν καμμία ευθύνη οι ίδιοι. Όχι, λοιπόν, απλά να… παρηγορούνται με το μεγάλο, το υπέρογκο μέγεθος της μυτούλας τους, άλλα και να αισθάνονται… προνομιούχοι διότι όσο μεγαλύτερη την διαθέτουν τόσο περισσότερο θα αποφεύγουν τα κρυολογήματα και τις διάφορες ιώσεις.
Και στους ανθρώπους και στα περισσότερα ζώα η μύτη βρίσκεται πάνω από το στόμα. Γιατί; Μάλλον πρέπει να διακόψουμε, θα μπούμε σ’ άλλο κεφάλαιο. Πάντως, ο Θεός όχι για λόγους πρακτικούς αλλά καθαρά αισθητικούς τοποθέτησε τη μύτη στο «κέντρο» του προσώπου
Διαβάστε ακόμα: