ΑΠΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΟΓΡΙΕΣ

 

Δεν φθάνεις υψηλά αν δεν είσαι σκληρό καρύδι, κατά πως λένε οι αφελείς. Στην πραγματικότητα αν δεν είσαι κάθαρμα, αν δεν σε βαράνε εκείνα τα δαιμόνια που σε σπρώχνουν στη μεγάλη επιτυχία, όπως η Κοκό Σανέλ. Δεν συζητείται ότι η απίστευτη αυτή γυναίκα, που ξεκίνησε από το τίποτα, από το μηδέν, που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, ήταν χαρισματική. Ταλαντούχα. Δεν φθάνει αυτό, όμως.

Πέρα από την αξία, χρειάζεται και το άλλο καύσιμο, η δίψα να φθάσεις στην κορυφή. Όχι με λόγια, αλλά να καίει μέσα σου αυτή η πείνα, να 'σαι αχόρταγος όσο υψηλά να φθάσεις. Να μη σ' αφήνει ήσυχο το ηφαίστειο στο πνεύμα σου, να μην έχεις ύπνο αν δεν καταφέρεις αυτό που θέλεις.

Σκληρή η Κοκό Σανέλ που γεννήθηκε σα σήμερα 19 Αυγούστου, το 1883 και πέθανε 10 Ιανουαρίου, το 1971. Και αυταρχική. Μια λυσσασμένη στη δουλειά της. Ξεχωρίζω την κουβέντα της και όποιος ευλαβικά την κατανοεί είναι τουλάχιστον τυχερός. “Η υπέρτατη ευλογία είναι να εργάζεσαι σκληρά. Μόνον έτσι μεγαλώνεις, ωριμάζεις, καλλιεργείσαι, διαμορφώνεσαι”. Φοβερή κουβέντα.

Αναγκαίος ο έρωτας. Να είσαι δοσμένος, ερωτευμένος με τη δουλειά σου. Αυτή η Σανέλ που έμαθε να ράβει στο ορφανοτροφείο εξελίχθηκε στη μέγιστη σχεδιάστρια μόδας. Μόνον; Επέβαλλε μόδα. Μόνον; Έβαλε την γυναίκα σε νέα εποχή, ενδυματολογικά. Τα παραγεμισμένα φουστάνια μέχρι τον 20ο αιώνα τα έστειλε στο μουσείο. Μ' ένα φτηνό ρούχο, ακόμα και μ' ένα φω-μπιζού στο λαιμό, μια γυναίκα είναι ικανή να εντυπωσιάσει. Να δείξει προσωπικότητα και θηλυκότητα.

Ίσως, σκέπτομαι, να έγιναν όλα από αντίδραση. Στο ορφανοτροφείο θύμωνε με τα μαύρα φορέματα των καλογριών. Πιθανόν αυτή να είναι η αιτία να γεννηθεί η μεγάλη επαναστάτρια.

Μιλάμε για μεγάλους πολιτικούς. Για τεράστιους καλλιτέχνες. Για απίθανους επιστήμονες. Για άτομα που έτσι ή, αλλοιώς άλλαξαν τη ζωή μας. Το πως σκεπτόμαστε, πως αλλάζει η καθημερινότητά μας. Όλοι αναγνωρίζουν τον επαναστάτη, τον ριζοσπάστη, τον ανατροπέα, τον αντικομφορμιστή σ' έναν στοχαστή, σ' έναν ποιητή, σ' έναν εφευρέτη, σ' έναν προφήτη.

Για την Κοκό Σανέλ, γαλλιστί Coco Chanel, τι να πούμε; Πώς να χαρακτηρίσουμε την αρχιέρεια της μόδας, αυτή τη θρυλική γυναίκα που έκανε ανά κατά δια τον 20ο αιώνα; Ποιος Πάπας της Ρώμης, ποιος πλανητάρχης της Αμερικής, ποιος Οσάμα Μπιν Λάντεν. Χωρίς υπερβολή αυτοί είναι μια τρίχα από το αιδοίο της ράφτρας με το όνομα Gabrielle Bonheur Chanel, γνωστή ως Κοκό Σανέλ.

Η πρώτη γυναίκα που “φόρεσε” παντελόνια στις γυναίκες. Που “υπέδειξε” να κόψουν τα μαλλιά τους. Να πετάξουν τους κορσέδες και τους φραμπαλάδες. “Εγώ θα δώσω ελευθερία στο σώμα των γυναικών” αποφάσισε αυτή η φοβερή και τρομερή Κοκό Σανέλ, που δεν παντρεύτηκε ποτέ, που ήταν η μόνιμη βεντέτα της προπολεμικής ελίτ του Παρισιού.
Όλους τους είχε στα πόδια της. Ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφους, όλοι την γούσταραν. Και πιο πολύ η πλουτοκρατία. Η υψηλή κοινωνία.

Ο οίκος μόδας της Σανέλ υπάρχει ακόμα, βέβαια. Αρχισχεδιαστής ο πολύς Καρλ Λάγκερφελντ, Γερμανός, μια αληθινή “Lady” σεξουαλικώς, όμως θρασύς και βαρύμαγκας στο χαρακτήρα, όπως η αθάνατη Κοκό Σανέλ, η αρχιέρεια της μόδας που απλοποίησε το γυναικείο ντύσιμο.

Διαβάστε ακόμα:

Τυχεροί όσοι τραγουδήσαμε μαζύ της