ΤΟΝ ΦΑΓΑΝΕ ΤΟΝ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΗ!
Του αγίου Δημητρίου είναι σήμερα, όπως κάθε 26 Οκτωβρίου. Ποιος είναι ο εν λόγω κύριος; Λάθος ερώτηση. Αποδυτηριάκιας μιλάει. Η ερώτηση αν διατυπωθεί λανθασμένα τότε θα εισπράξεις λανθασμένο αποτέλεσμα. Κεφαλαιώδους σημασίας η σωστή χρήση των λέξεων. Θεμελιώδης η σημασία στην ορθή σύνταξη μιας πρότασης.
Παρακάτω.Το σωστό ερώτημα,λοιπόν, είναι πως παρουσιάζει τον Άγιο Δημήτριο η Εκκλησία. Όχι ποιος ήταν ο εν λόγω κύριος. Και, βέβαια, σε ποιους απευθύνεται η Εκκλησία, η κάθε Εκκλησία της όποιας θρησκείας όταν στήνει ένα παραμυθάκι για τους ήρωες της, τους όσιους και τους αγίους της, τους μάρτυρες και τους μεγαλομάρτυρες. Είναι και θέμα κατηγορίας.
Όπως έχεις μποξέρ π.χ. ελαφρών βαρών, κατηγορίας μύγας, βαρέων βαρών, ομάδες Α' και Β' εθνικής, έτσι και η Εκκλησία λέει ότι ο Δημήτριος ήταν μεγαλομάρτυρας, όχι απλός μάρτυρας.
Από αριστοκρατική οικογένεια της Θεσσαλονίκης ο Δημήτριος στα 22 του ήταν κιόλας αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού με μέλλον. Αυτός, όμως, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε. Είχε, μάλιστα, αρχίσει να μελετάει την Αγία Γραφή. Γιατί, όμως;
Ασφαλώς για να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Αφελής, να το πεις αυτό, αν είσαι σκεπτόμενο άτομο. Για να μην πεις ότι ήταν ανόητος ο Δημήτριος, αν θαρρούσε ότι θα γίνει άνθρωπος όπως τον θέλει ο Θεός επειδή διάβαζε τα βιβλία της χριστιανοσύνης.
Ο αποδυτηριάκιας ομιλεί με τη λογική. Δεν την αφήνει έξω στο δρόμο, ούτε επάνω στο μπαλκόνι τη λογική. Δηλαδή. Καλούς ανθρώπους μπορούσες να βρεις και στους Ρωμαίους, που δεν ήταν χριστιανοί. Ούτε θα πεις ότι τα άγια βιβλία των άλλων θρησκειών σε μαθαίνουν να είσαι κακός άνθρωπος.
Όπως για κλωτσές είναι εκείνος που θα ισχυριστεί ότι ο Ρωμαίος εκφράζει το κακό, επειδή δεν είναι χριστιανός, επειδή είναι στρατοκράτης, κατακτητής, αυτοκρατορία. Έλα! Καμία θρησκεία από καταβολής δεν ευλόγησε τόσο αντιανθρώπινα τα όπλα όσο η χριστιανική. Και μετά την ρωμαϊκή όσες αυτοκρατορίες ακολούθησαν, ΟΛΕΣ ήταν χριστιανικές.
Τρίτος αιώνας. Είχε έναν μαθητή ο Δημήτριος, Νέστωρα στο όνομα, και οι κακοί Ρωμαίοι είπανε στον νέο ότι θα παλαίψεις μ' έναν ειδωλολάτρη, παίδαρο, βαρέων βαρών. Με τις ευχές, όμως, του Δημητρίου ο ελαφρών βαρών Νέστωρ νίκησε τον ειδωλολάτρη. Αυτό δεν άρεσε στους Ρωμαίους που καθαρίσανε και τον Νέστωρα και τον δάσκαλό του Δημήτριο.
Τον λένε Μυροβλύτη τον Δημήτριο διότι από τον τάφο του ανάβλυζε μύρο. Δεν έχει καταγραφεί τι ανάβλυζε ο τάφος του Νέστωρα.
Πολιούχος της Θεσσαλονίκης ο Δημήτριος, στον τάφο του κτίστηκε ο ναός του. Μη λησμονήσω να αναφέρω ότι η Εκκλησία τον θέλει επάνω σε κόκκινο άλογο, ενώ σε άσπρο άλογο τον άγιο Γεώργιο.
Διαβάστε ακόμα: