ΜΑΣ ΚΥΚΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

 

Περικυκλωμένη από πυρηνικά εργοστάσια μεγάλης επικινδυνότητας, λόγω παλαιότητας τους και γειτνίασης με σεισμογενή ρήγματα, είναι η Ελλάδα μας. Κίνδυνος μεγαλύτερος θα μας απειλήσει αν κατασκευάσει τον τρίτο κατά σειράν πυρηνικό σταθμό η Τουρκία.

Την περασμένη Τρίτη οι γείτονές μας ξεκίνησαν για πάρτη τους προκαταρκτικές συνομιλίες με αμερικανική εταιρεία. Να σημειώσω ότι η Τουρκία έχει προγραμματίσει την κατασκευή άλλων δύο πυρηνικών σταθμών, συνολικού κόστους 40 δις δολαρίων.

Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός θα έχει δυναμικότητα 4.800 μεγαβάτ και θα κατασκευαστεί στη σεισμογενή περιοχή της Μερσίνας και ο δεύτερος με δυναμικότητα 4.500 μεγαβάτ στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας.

Προβληματική η κατάσταση και στην Βουλγαρία όπου εξακολουθούν να λειτουργούν δύο από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Κοζλοντούι. Η διακοπή των παλαιότερων σε ηλικία αποφασίστηκε διότι συμπλήρωσαν 30 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας και, βέβαια, επειδή είχαν παρουσιαστεί προβλήματα ασφαλείας.

Η Βουλγαρία άρχισε το 2008 να κατασκευάζει τους δύο νέους αντιδραστήρες στην περιοχή Μπένελε, πάλι στις όχθες του Δούναβη, αλλά για άγνωστους λόγους το έργο διακόπηκε. Πυρηνικούς σταθμούς διαθέτει και η Ρουμανία στην πόλη Τσερναβίδα, και αναμένεται να κατασκευάσει άλλες δύο μονάδες. Η Σλοβενία έχει έναν παληό, 30χρονο αντιδραστήρα στην πόλη Κρσκο και ετοιμάζεται να τον αντικαταστήσει μ’ άλλον.

Η Αλβανία δεν διαθέτει πυρηνικούς σταθμούς, ούτε βέβαια τα Σκόπια. Είναι σίγουρο, όμως, ότι η Αλβανία θα προχωρήσει στην δημιουργία χωματερής πυρηνικών αποβλήτων. Θα μας κάνει μπουρδέλο.

Διαβάστε ακόμα:

 Για τις πλημμύρες φταίει η Ρωσία