Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΦΕΜΙΝΙΣΤΡΙΑ
Φιλάνθρωπος, δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότρια. Την χλεύασαν, την πολέμησαν, την εξόρισαν αλλά εκείνη δεν το έβαλε κάτω ποτέ. Αυτό που ήθελε να κάνει, έπρεπε να το τελειώσει. Από τι ήταν φτιαγμένες αυτές οι γυναίκες;
Το όνομα της Καλλιρρόη Σιγανού, αλλά έγινε γνωστή με το επώνυμο του συζύγου της, Παρρέν (ιδρυτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων). Έχοντας την υποστήριξη του συζύγου της, ο οποίος την ενθάρρυνε στους αγώνες της, αποφασίζει να ακολουθήσει το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Έτσι η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια διεκδικεί και τον τίτλο της πρώτης Ελληνίδας δημοσιογράφου και εκδότριας όταν το 1888 άρχισε να εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα Εφημερίς των Κυριών, με κείμενα που συντάσσονταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες κυρίως της Αθήνας και του Πειραιά. Η εφημερίδα αυτή συνέχισε να εκδίδεται για τριάντα σχεδόν χρόνια μέχρι το 1918 όταν η Καλλιρρόη εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα. Στόχος της εφημερίδας ήταν να εισάγει και στην Ελλάδα τους φεμινιστικούς προβληματισμούς που ήδη απασχολούσαν τις γυναίκες των δυτικοευρωπαϊκών κρατών και να αφυπνίσει τις συνειδήσεις των γυναικών της τότε εποχής.
Μετά από δικά της διαβήματα, η κυβέρνηση Θ. Δηλιγιάννη επέτρεψε τη φοίτηση των γυναικών στο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, όταν πλέον αυτό είχε γενικευθεί στην Ευρώπη. Επίσης, η Παρρέν ήταν η πρώτη που κίνησε το θέμα της παραχώρησης δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες, ήδη από τη δεκαετία του 1890, που όμως καμία κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε, ούτε του Βενιζέλου, ούτε του Παπαναστασίου, μέχρι που κατέληξε να γίνει πραγματικότητα μετά από 70 χρόνια.
Διαβάστε όλη την ιστορία αυτής της ενδιαφέρουσας γυναίκας στο www.nikosonline.gr