ΑΠ' ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΒΓΑΛΜΕΝΗ...

 

Κόκκαλα βρήκαν, νεκρό δεν έχουν βρει ακόμα στην Αμφίπολη. Το όνομα του νεκρού, δηλαδή. Φοβερά πράγματα. Πρέπει να είμαστε καταραμένοι. Ή, γεννημένοι αρχιμαλάκες. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Τι άλλο να πεις.

Βρίσκεται ο τάφος στο λόφο Καστά. Αυτό το μεγαλειώδες μνημείο. Παγκόσμιος θαυμασμός. Μια ακόμα απόδειξη για το πνευματικό μέγεθος, για την αισθητική και για την αξία που είχε η ανθρώπινη ωή στην αρχαία Ελλάδα.

Ακριβώς. Η κοινωνία που στην πράξη δείχνει τον υπέρτατο σεβασμό της στο θάνατο, αυτή η κοινωνία έχει πολύ υψηλά την αξία της ζωής. Τράβα σήμερα σ' ένα νεκροταφείο ελληνικό. Μην πω! Μην προσβάλλω τους νεκρούς, όχι μόνον αυτούς που τους θάψανε, τους ζωντανούς.

Ποιος, λοιπόν, είναι ο νεκρός στον τύμβο της Αμφίπολης; Άγνωστος. Κι όμως είπαμε πολλά, πάρα πολλά στη διεθνή κοινότητα. Ότι είναι ο Αλέξανδρος, η μάνα του η Ολυμπιάδα, ο στρατηγός τάδε, ο στρατηγός δείνα. Καλά, πλάκα κάνουμε; Παίζουμε; Λες και δεν μας βλέπουν.

Δεν είναι ένας ο νεκρός, είναι πέντε. Μετρημένα τα κόκκαλα που ανασκάφτηκαν, είναι 550. Ένας σχεδόν πλήρης σκελετός, ποιου, ποιας; Αναμένομεν στο ακουστικό μας.

Διαβάστε ακόμα:

Υμνος στον άνδρα με συνείδηση αποστολής