ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ: ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Ποιος είναι αυτός ο Άνθιμος ο μητροπολίτης να του σφίξω το χέρι! Δεν μιλάω για τον πασίγνωστο Άνθιμο της Θεσσαλονίκης που σαν τον Αλέξη Κούγια πολυβγαίνει στα κανάλια. Αυτός ο Άνθιμος Αλεξανδρούπολης, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης είπε φοβερά και τρομερά πράγματα, με αφορμή ότι ο Τσίπρας δεν ορκίστηκε πρωθυπουργός στο Ευαγγέλιο. Απορώ πως η κυρία Σπυράκη της ΝΔ δεν τον κεραυνοβόλησε τον μητροπολίτη.

Δεν πρέπει να ορκίζονται οι πολιτικοί, βουλευτές, υπουργοί, δήμαρχοι στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Ούτε στα δικαστήρια να βάζουν το χέρι τους στο Ιερό Ευαγγέλιο, λέει ο Άνθιμος, όχι εκείνος της Θεσσαλονίκης. Γιατί; Εξηγεί ο ίδιος ο άνθρωπος του Θεού, ο ευσεβής χριστιανός.

Είναι φοβερό πράμα, πολύ βαρύ πράμα ο όρκος γι' αυτόν που πιστεύει, ενώ είναι παρωδία γι' αυτόν που δεν πιστεύει, γι' αυτόν που δεν εννοεί αυτό που κάνει. Ας ορκίζονται οι πολιτικοί στην τιμή τους και στη συνείδησή τους, αν την έχουν, όχι στη θρησκευτική πίστη. Αυτά λέει ο σοβαρός κι όχι χαβαλές ποιμενάρχης.

Ακόμα: Αισθάνομαι ένοχος και υπεύθυνος όταν σε επίσημη εκκλησιαστική τελετή “υποχρεώνω” βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους να επιορκίσουν. Διότι σίγουρα επιορκούν! Να, γιατί δεν χρειάζεται ο θρησκευτικός όρκος.

Και το τελευταίο: Απαγορεύεται ο όρκος, αυτό αναφέρεται στο Ευαγγέλιο. Όταν, όμως, δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος η Εκκλησία για να βοηθήσει τους επαναστατημένους ραγιάδες να εξελιχθούν σε πολίτες πήρε την έννοια του όρκου και την έκανε τελετή ορκωμοσίας στα νεοσυσταθέντα τότε δικαστήρια και στον δημόσιο τομέα.

Διαβάστε ακόμα:

Θα τιμωρήσει ο Θεός τον Τσίπρα;