ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ 38 ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Τρελάθηκε ο καιρός, λέμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, παρακολουθώντας τις απότομες μεταβολές του, που ορισμένοι θεωρούν φυσιολογικές, ενώ άλλοι προάγγελο κατακλυσμού!

Υπάρχουν, όμως ή για να είμαστε ακριβέστεροι, υπήρξαν και χειρότερα. Τον Ιανουάριο του 1835 για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Αθήνας δεν υπέφεραν ούτε από ισχυρότατους ανέμους ούτε από τις καταιγίδες ούτε καν από την αφρικανική σκόνη, αλλά από τη ζέστη.

Η θερμοκρασία είχε φτάσει στους 36-38 βαθμούς πράγμα πρωτόγνωρο για την εποχή, κατά την οποία καταγράφηκαν 20 περιστατικά ηλίασης, ενώ ήνθισαν τα δένδρα και εξηράνθησαν ποταμοί, σύμφωνα με χρονικό της εποχής. Φοβισμένοι οι Αθηναίοι έκαναν λιτανείες και προσευχές για να σταματήσει το κακό. Και σταμάτησε. Το καλοκαίρι, όμως, έκανε τόσο κρύο που ο κόσμος, ιδίως τα βράδια, φορούσε παλτό. Πολλή ζέστη, πάνω από 34 βαθμούς, έκανε και τον Δεκέμβριο του 1844 και τον Φεβρουάριο του 1845, αλλά η μαρτιάτικη ζέστη του 1855 ήταν αβάσταχτη.

Οι Αθηναίοι έκλειναν σπίτια και μαγαζιά και έτρεχαν για να δροσιστούν στην εξοχή. Ένας ηλιοκαμένος ποιητής έγραψε για τη ζέστη.

Μου ξεβιδώνει το μυαλό,
και οι πλανήται γύρω μου
γυρίζουν σαν σφοντύλια.

Ό Μάρτης ετρελλάθηκε,
η ζέστη του μας πνίγει
κι οι παρακλήσεις όλων μας
εξ Αθηνών να φύγει.

Φύγε και μην ξανάρχεσαι,
φύγε και μη γυρίσεις,
λίγο χιονάκι στείλε μας
τον κόσμο να ελεήσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Ροζ ιστορίες στο Μπάνσκο