ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Η «κλίνατ’ επί δεξιά» εθνικολαική γιορτή που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την 25η Μαρτίου, λίγο ακόμη και, εκτός από παρελάσεις, χορούς και κλαρίνα στην πλατεία Συντάγματος, θα είχε και στοιχεία πρόζας.

Αυτό θα συνέβαινε αν το στρατιωτικό παράγγελμα «κεφαλή δεξιά» μεταλλασσόταν σε «...κεφαλή αριστερά», καθώς οι διοργανωτές σκέφθηκαν προς στιγμήν να μεταφέρουν την εξέδρα των επισήμων, στην απέναντι από το μνημείο του Αγνώστου πλευρά της Λεωφόρου Αμαλίας, δηλαδή στα αριστερά όσων παίρνουν μέρος στην παρέλαση.

Έτσι το παράγγελμα του επικεφαλής κάθε αγήματος δεν θα ήταν πια για δεξιά στροφή αλλά για αριστερά, κάτι που ίσως βόλευε όσους από τον Σύριζα είχαν εκδηλωθεί υπέρ της κατάργησης των παρελάσεων. Και ήταν τόσο πολλοί...

Πρώτα απ’ όλα οι νεολαίοι του κόμματος: «Να καταργηθεί ο αναχρονιστικός θεσμός των παρελάσεων» υποστήριζαν σφόδρα. Οι παρελάσεις «...το μόνο που δεν κάνουν είναι να καλλιεργούν την ιστορική μνήμη... Οι αγώνες τού σήμερα και όχι οι στρατοκρατικές παρελάσεις είναι αυτοί που θα δικαιώσουν τις θυσίες όσων αγωνίστηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής για τη δικαιοσύνη και την κοινωνική απελευθέρωση» (Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ 26.11.2011).

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης είχε υποσχεθεί ότι ως κυβέρνηση ο Σύριζα θα καταργήσει τις παρελάσεις. Ο ίδιος ως βουλευτής πίεζε, με ερώτησή του στη Βουλή, το 2010 τη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: «Αν θεωρήσουμε ότι οι παρελάσεις εντάσσονται στο εκπαιδευτικό έργο, ποιος ακριβώς είναι ο παιδαγωγικός τους ρόλος; Προτίθεστε να εξετάσετε το ενδεχόμενο κατάργησης των μαθητικών παρελάσεων και αντικατάστασής τους με πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες στα σχολεία που να δίνουν τη δυνατότητα ουσιαστικής εμβάθυνσης στα ιστορικά γεγονότα;» (29.10.2009).

Η βουλευτής Θεανώ Φωτίου τις χαρακτήριζε «απολίθωμα του παρελθόντος». Η πρώην βουλευτής του κόμματος, Ειρήνη Αγαθοπούλου, επιχειρηματολογούσε ότι «... όποιος νομίζει ότι μπορεί να εμπνεύσει τον πατριωτισμό της νεολαίας του 2013 με τα κάθε λογής μιλιταριστικά κατάλοιπα της δεκαετίας του ’30 και του Μεταξά ή είναι βαθιά νυχτωμένος ή κάτι άλλο έχει στο μυαλό του».

Αφού απορρίφθηκε η λύση για μεταφορά της εξέδρας έπεσε η ιδέα να αντιστραφεί η φορά της παρέλασης, ώστε οι επίσημοι να συνεχίσουν να κάθονται στη δεξιά πλευρά των αγημάτων. Αλλά κι αυτό το σχέδιο απορρίφθηκε, καθώς επικράτησε η σκέψη να μην υπάρχει εξέδρα αλλά ένα απλό βάθρο κοντά στην είσοδο του Εθνικού Κήπου για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Διαβάστε ακόμα:

Το κόλπο για το κόστος των παρελάσεων