ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΒΛΕΠΕΙ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΥ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Η ποινή του θανάτου στην Ελλάδα καταργήθηκε με νόμο το 1993, ουσιαστικά, όμως από το 1972, οπότε και έγινε η τελευταία εκτέλεση καταδίκου στην Αλικαρνασσό της Κρήτης. Το θέμα επανέρχεται κάθε φορά που συμβαίνει ένα αποτρόπαιο έγκλημα όπως η δολοφονία της μικρής Άννυ από τον ίδιο τον πατέρα της.

Έκπληξη προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος, αφού επανέλαβε κάτι που όλοι γνωρίζουμε, ότι υπάρχει ένας κώδικας τιμής μέσα στις φυλακές, επισήμανε: «Γι' αυτό σας είπα ότι εγώ νομίζω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ γρήγορα θα έχουμε τον θάνατο και του δράστη».

Ο Γιάννης Πανούσης είναι από τους πιο διαπρεπείς εγκληματολόγους και έχει μελετήσει ενδελεχώς όλα τα συστήματα λειτουργίας των φυλακών, η φράση του αυτή, όμως ηχεί σαν παρότρυνση στους συγκρατούμενους του Βούλγαρου δολοφόνου να κάνουν ό,τι δεν μπορεί πλέον να κάνει η Πολιτεία, δηλαδή να τον εκτελέσουν.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις και οι ίδιοι (οι δράστες) συνήθως αυτοκτονούν ή έχουν κάποιον βίαιο θάνατο από αλλού γιατί δεν αντέχεται αυτό ούτε από τον ίδιο που το έκανε, ούτε από τη σύζυγο» τόνισε.

Στη επισήμανση δημοσιογράφου ότι οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων συνήθως πηγαίνουν σε πτέρυγες φυλακών, όπου κρατούνται απομονωμένοι από άλλους κρατουμένους, είπε: «Όταν σκοτώσεις τη μάνα σου ή το παιδί σου... και όλα αυτά με βιασμούς ή τέτοιου είδους δολοφονίες. Υπάρχει ένας κώδικας τιμής μέσα στις φυλακές, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Άρα γι’ αυτό σας είπα ότι εγώ νομίζω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ γρήγορα θα έχουμε τον θάνατο και του δράστη».

Είναι γνωστή η υπόθεση του Μανόλη Δουρή, ο οποίος είχε βιάσει και σκοτώσει το γιό του και ο οποίος αυτοκτόνησε στις φυλακές Τρίπολης, πιεζόμενος από τους άλλους κρατούμενους.

Είναι από τις περιπτώσεις που οι κατάδικοι παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και συμπεριφέρονται σαν δικαστές χωρίς να έχουν αυτό το δικαίωμα από το νόμο, αλλά μόνο από το έθιμο της φυλακής... Η κοινωνία τους δεν ανέχεται παιδοκτόνους, μητροκτόνους και άλλους ειδεχθείς δολοφόνους. Σ αυτήν ακριβώς την ευαισθησία των ποινικών στηρίζει ο υπουργός την πρόβλεψη του ότι η τύχη του Βούλγαρου παιδοκτόνου είναι προδιαγεγραμμένη.

Διαβάστε ακόμα:

Οι δολοφονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα