«ΜΠΑΛΤΑ» ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Ο Αριστείδης Μπαλτάς πέτυχε το ακατόρθωτο. Να βγάλει στο πεζοδρόμιο και τους αστούς. Οι αλλαγές στην Παιδεία που επαναφέρουν την εκπαίδευση στη δεκαετία του 1970, όπως καταγγέλθηκε ξεσήκωσαν κόσμο και κοσμάκη.

Προσέξτε ποιοι πολιτικοί πήραν μέρος στη διαδήλωση της Δευτέρας, στο κατάμεστο στάδιο «Σπύρος Λούης». Σταύρος Θεοδωράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Άννα Διαμαντοπούλου, Νίκος Δένδιας, Θεόδωρος Φορτσάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Κωνσταντίνος Τασούλας, Γ. Λυμπέρης, Γιώργος Μαυρωτάς, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, Γιώργος Πατούλης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Βασίλης Κικίλιας, Γιάννης Μανιάτης, Γιώργος Φλωρίδης, Απόστολος Δοξιάδης κ.ά.

Ο υπουργός Παιδείας θα μείνει στην ιστορία σαν ο άνθρωπος που, μεταξύ άλλων κατάργησε τον μαθητικό πρωταθλητισμό, την αριστεία των επιδόσεων, πρωτοβουλία που τον φέρνει αντιμέτωπο ακόμη και με όσα πίστευε και εφάρμοζε η Νεολαία Λαμπράκη, όπως αναγράφεται στο όργανο της Οργάνωσης «Η Γενιά μας» (13.7.1966):

«Πρωτοβουλία αντάξια με τα ιδανικά και τους ωραίους αγώνες της για τη Νεολαία και τον Άνθρωπο αναλαβαίνει η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη. Με ανακοίνωσή του το Κ.Σ. Της Δ.Ν.Λ. Γνωστοποιεί, ότι “καθιερώνει σειρά βραβείων” για όλους τους αριστεύοντες αποφοίτους των Λυκείων και τους πτυχιούχους Ανωτάτων Σχολών. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

» Το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος πλησιάζει προς το τέλος του, εκατοντάδες χιλιάδες νεανικά κεφάλια σκύβουν εντατικά πάνω από τα βιβλία αφοσιωμένα στη μελέτη για τις εξετάσεις που θα κλείσει τις επίμονες προσπάθειες της χρονιάς. Η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη πιστεύει ότι η καλλιέργεια στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια ενός πνεύματος άμιλλας, ενός πνεύματος συστηματικής και ακούραστης δουλειάς για το “άριστα”, για ανώτερες σπουδές, θα δημιουργήσει καλύτερους μαθητές, που θα απαιτούν όλο και περισσότερα από τον εαυτό τους, μα κι από την Παιδεία. Μαθητές και σπουδαστές, με την θέληση να κατακτήσουν την επιστήμη και τον αληθινό ανθρωπισμό, που δίδει η γνώση και η μελέτη.

» Θέλοντας να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτής της άμιλλας για την κατάκτηση της μόρφωσης και πίστη στον διαπαιδαγωγικό της ρόλο η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη καθιερώνει μια σειρά βραβείων για τους αριστεύοντες αποφοίτους των Λυκείων καθώς και τους αριστεύοντες πτυχιούχους των Ανωτάτων Σχολών...

» Η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη αφιερωμένη στο μεγάλο ιδανικό της Δημοκρατικής Αναγέννηση της χώρας θεωρεί υποχρέωσή της να συμβάλλει με την πρωτοβουλία της αυτή στην διαμόρφωση της νεολαίας για την οποία το “αιέν αριστεύειν” δεν είναι κενός λόγος αλλά υποχρέωση των νέων προς το Έθνος και τον εαυτό τους, προσφορά τη της νέας γενιάς»

Ο Αριστείδης Μπαλτάς ανήγγειλε την κατάργηση όλων των θεσμών αριστείας που είχαν τα προηγούμενα χρόνια και οι τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Κι αυτό γιατί «η αριστεία είναι ρετσινιά... είναι μια στρεβλή φιλοδοξία», όπως είπε.

Διαβάστε ακόμα:

Χαρτζηλίκι η Ελλάδα από τους μετανάστες