ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΟΛΑΝΤ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΦ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Απόρησαν πολλοί με την πρωτοβουλία του προέδρου Ολάντ να συναντηθεί με τον πρώην –επί αείμνηστου Κ. Καραμανλή– αρχιμάγειρα του προεδρικού Μεγάρου και να συζητήσει μαζί του για συνταγές, αλλά και για τον σέφ του μεγάρου των Ηλυσίων με τον οποίον είναι φίλοι από παλιά.

Για όσους δεν το γνωρίζουν οι μάγειροι στη Γαλλία είναι σεβαστά πρόσωπα. Οι σεφ απολαμβάνουν τον θαυμασμό, ενώ οι μεγάλοι σεφ τιμώνται όπως οι στρατιωτικοί ή οι πολιτικοί. Ορισμένοι έχουν παρασημοφορηθεί, άλλοι είδαν να δίνεται το όνομα τους σε δρόμους και να διδάσκονται τα παιδιά για τη συμβολή τους στον πολιτισμό που υπηρετούν.

Η γαλλική κουζίνα μπορεί να έχει τους ήρωες της, όπως κάθε πεδίο έντονου ανταγωνισμού, έχει όμως και τα θύματα της. Το 1671 ο σεφ Vattel αυτοκτόνησε επειδή δεν μπόρεσε να αντέξει την κατηγορία ότι τα ψάρια που παράγγειλε για ένα γεύμα δεν έφτασαν, είχε σερβίρει δηλαδή ένα γεύμα με ψεγάδια.

Οι σεφ στην Γαλλία εργάζονται συνεχώς σε καθεστώς πίεσης από την ετήσια αξιολόγηση τους από τους συγγραφείς του αδιάβλητου οδηγού Michelin, που θεωρούνται αυθεντίες και διατηρούν την ανωνυμία τους.

Οι αρχιμάγειροι μοχθούν καθημερινά για να διατηρήσουν τα αστέρια της υπεροχής τους κι αν δεν το καταφέρουν, δεν υπάρχει άλλη οδός παρά μόνο η απόσυρση τους. Ορισμένοι, όμως μιμούνται την κίνηση του Vattel. Όπως ο μεγάλος σεφ Μπερνάρ Λουαζώ που αυτοκτόνησε το 2003 και η πράξη του αποδόθηκε στην απώλεια ενός αστεριού Μichelin.

Διαβάστε ακόμα:

Δεν γνωρίζουν το διάδρομο απογείωσης