Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑΠΟ 116 ΜΕΤΩΠΑ

 

Βαράει ο καρκίνος. Όποιον πετύχει. Και ο κερατάς δεν καταλαβαίνει από ηλικία. Μη σε βρει στο σημάδι του, είτε είσαι 30 χρονών, είτε 60, είτε 25 και 75.

Και δεν ξέρεις να φυλαχθείς. Γνωρίζαμε ότι ο πρώτος ύποπτος είναι το τσιγάρο. Ο καρκίνος, όμως, δεν κτυπάει μόνο στους πνεύμονες. Την πέφτει και στο γυναικείο στήθος, και στον προστάτη του άνδρα. Όπου βρει, και τον «τυχερό» που θα κληρώσει τον ρίχνει στην περιπέτεια.

Όσο κι αν «συμβιβαστεί» με την ύπαρξη του καρκίνου στο κορμί του ο ασθενής, όσο κι αν δεν φοβάται το θάνατο, η ιδέα ότι κουβαλάς την κακιά αρρώστεια είναι κάτι αξεπέραστο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έφτιαξε μια λίστα των αιτίων του καρκίνου. Τρελλαίνεσαι. Δεν είναι ένα και δύο αυτά που πρέπει να αποφεύγεις, ούτε τρία και τέσσερα. Η λίστα πιάνει 116 επικινδυνότητες. Πώς να τον αποφύγεις τον πούστη;

Κατ' αρχήν. Κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα αποφύγεις. Μακρυά, λένε, από τα κινέζικα παστά ψάρια, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα αλκοολούχα ποτά. Εντάξει, δεν τα πλησιάζεις αυτά. Όπως τα αλλαντικά, που κι αυτά βρήκαν ότι είναι ύποπτα, τα λουκάνικα, τα μπέικον.

Τη ρύπανση πώς να την κρατήσεις μακρυά σου. Τα καυσαέρια. Μέσα σε πόλη ζεις, δίπλα σε αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, κοντά σε εργοστάσια. Είναι και η ηλιακή ακτινοβολία, άντε να κρυφθούμε κι απ' αυτήν.

Διαβάστε ακόμα:

Οι μαύροι σταυροί σκοτώνουν, ο ερυθρός έχει τα φορεία